ΚΚΕ: στον Καναδά διαπιστώθηκαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετανάστες

Με την προτροπή φίλου διάβασα στον 902.gr (το προπαγανδιστικό όργανο του ΚΚΕ), τα αποτελέσματα της επίσκεψης κλιμακίου του ΚΚΕ (υπό τον συντονισμό του κ. Γ.Μαρίνου, μέλους της Κ.Ε.) στον Καναδά. Τότε ο κ. Μαρίνος σε ραδιοφωνική συνέντευξη δήλωσε ότι θα επισκεπτόταν και άλλες πόλεις εκτός του Μοντρεάλ (π.χ. Τορόντο, Οντάριο).   Κατά την παραμονή του στο Μοντρεάλ δήλωσε ότι θα είχε συναντήσεις με τον «Εργατικό Σύλλογο», τους «Φίλους του ΚΚΕ», τον «Σύλλογο των Αντιστασιακών (1941-45)», το προξενείο της Ελλάδας και την «Ελληνική Κοινότητα Μοντρεάλ και Περιχώρων». Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ερώτηση, η οποία κατατέθηκε στη βουλή, προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ναυτιλίας και Αιγαίου, από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Σπύρος Χαλβατζής, και την βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου.

Μια τόσο σοβαρή έρευνα, με κόστος χιλιάδων ευρώ, που προφανώς επωμίστηκε η ελληνική πολιτεία, αξίζει να την γνωρίσουν τα μέλη της παροικίας μας, αλλά και να την δούμε από ένα πρίσμα κοινωνικοποίησης των μέσων εξυπηρέτησης της παροικίας, τα οποία κατά πλειοψηφίαν, διοικούνται από συμβούλια με αντιδημοκρατικές πρακτικές, έστω και αν τα καταστατικά τους φαίνονται δημοκρατικά, λόγω των απαιτήσεων που θέτουν σε ένα βαθμό οι επίσημοι νόμοι της καναδικής πολιτείας και συνάδουν οι επαρχιακές κυβερνήσεις. Παραδείγματα τρανταχτά είναι οι πρακτικές της «Λακωνικής Αδελφότητας» και της «Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλ και Περιχώρων«. Οι στρατηγικές στήνονται από παραθρησκευτικά, ακροδεξιά και χουντικά κέντρα και υιοθετούνται από «αριστερές καλοπροαίρετες πολιτικές».

Στο πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Σε πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στον Καναδά διαπιστώθηκαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετανάστες για τα οποία ζητούμε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί συγκεκριμένα:

 1. Για την ερχόμενη χρονιά υπάρχει κενό 7 τουλάχιστον καθηγητών μόνο στα σχολεία του Τορόντο. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στα σχολεία «Σωκράτης» στο Μόντρεαλ. Την έλλειψη χρηματοδότησης αναγκάζονται και καλύπτουν οι ίδιοι οι μετανάστες με δίδακτρα ως και 3.000 δολ. Καναδά το χρόνο. Παράλληλα, η περικοπή του επιμισθίου, που ήδη μεθοδεύεται από την κυβέρνηση,  φέρνει σε απόγνωση τους καθηγητές από την Ελλάδα και κάνει πρακτικά αδύνατο αυτοί να ζήσουν στο εξωτερικό με πετσοκομμένους μισθούς.
 2. Παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις, η ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες παραμένει γιατί ακόμα δεν έχουν απλοποιηθεί  οι διαδικασίες της εφαρμογής της σύμβασης για την αποφυγή διπλής φορολογίας. 
 3. Το γενικό  προξενείο της Ελλάδας  στο Τορόντο, που εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου μείωση προσωπικού. Συνεπώς είναι φανερό ότι αντικειμενικά, παρά την αυτοθυσία των λίγων υπαλλήλων που έχουν απομείνει, συναντά μεγάλες δυσκολίες για να  αντεπεξέλθει στο έργο του.  Είναι ενδεικτικό ότι το «γραφείο των οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων» του προξενείου, παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για ανάπτυξη, για ενίσχυση του τουρισμού κ.ά. το έχει επωμισθεί ο ένας υπάλληλος(!) που έχει απομείνει. Για να ανταποκριθεί το προξενείο στις αυξανόμενες απαιτήσεις για την καθημερινή εξυπηρέτηση των Ελλήνων μεταναστών είναι άμεση ανάγκη και προτεραιότητα να στελεχωθεί με τον αναγκαίο αριθμό υπαλλήλων.
 4. Συνεχίζεται το χρόνιο πρόβλημα των Ελλήνων ναυτικών που αν  και οι ίδιοι έχουν συγκεντρώσει υπηρεσία χρόνων δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη ούτε να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν γυρίσουν στην Ελλάδα.
 5. Παραμένει ανοικτό το πρόβλημα του διογκωμένου χρέους δανεισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ προκειμένου αυτή να μπορεί να αντεπεξέλθει στις πολλαπλές ανάγκες λειτουργίας της την ώρα που έχει περικοπεί δραματικά κάθε στήριξη μέσω κρατικής επιχορήγησης. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση δίωξης μελών της κοινότητας του Μόντρεαλ που είχαν εμπλοκή στη χορήγηση του δανείου.
 6. Ο Εργατικός Σύλλογος Μεταναστών του Μόντρεαλ έχει μια πολύχρονη συμβολή στο πλευρό των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και προσφέρει  δωρεάν ενημέρωση, στήριξη, μεταφράσεις κλπ., επιλύοντας καθημερινά σοβαρά προβλήματα. Ο Σύλλογος αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα το οποίο επιδρά ανασταλτικά στη λειτουργία του και στη βοήθεια που παρέχει στους Έλληνες μετανάστες.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση:

 1. Για να  διενεργηθεί άμεση προκήρυξη καθηγητών για τα ελληνικά σχολεία σε Μόντρεαλ και Καναδά με πλήρες επιμίσθιο και εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 2. Για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των πρόσθετων πιστοποιητικών που τους ζητιούνται, αλλά και να υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμιά είδους απευθείας ή έμμεση διπλή φορολόγηση των Ελλήνων του εξωτερικού.

 3. Για  να ενισχυθεί το γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις πολλαπλές και αυξανόμενες ανάγκες λειτουργίας του.

 4. Για να συμπεριληφθούν και οι Έλληνες ναυτικοί στη διακρατική συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης Ελλάδας – Καναδά και Ελλάδας – Κεμπέκ έτσι ώστε να μπορούν να έχουν δυνατότητα: α) σύνταξης κατά την επιστροφή τους για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και β) ιατροφαρμακευτικής κάλυψης κατά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα.

 5. Για να παγώσει το δάνειο και η αποπληρωμή του από την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ και επίσης να μη διωχθεί δικαστικά κανένα μέλος της κοινότητας που έδωσε το ΑΦΜ του για την εκταμίευση των χρημάτων του δανεισμού.

 6. Για να στηριχθεί οικονομικά ο Εργατικός Σύλλογος μεταναστών του Μόντρεαλ ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στο σοβαρό έργο που επιτελεί.

——————————————————————————————————–

Θα εξετάσουμε τα θέματα της αναφοράς από μια άλλη οπτική γωνία, πέρα από αυτή που η κυρίρχη αντίληψη των ΜΜΕ της παροικίας, οι κομματάρχες, και οι εθνικιστές μας λανσάρουν. Θα τα εξετάσουμε από μια απλή κοινωνική άποψη, με την αξία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς που έχουμε υποχρέωση να την μοιραζόμαστε με τους συμπολίτες μας.

Για την ερχόμενη χρονιά υπάρχει κενό 7 τουλάχιστον καθηγητών μόνο στα σχολεία του Τορόντο. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στα σχολεία «Σωκράτης» στο Μόντρεαλ. Την έλλειψη χρηματοδότησης αναγκάζονται και καλύπτουν οι ίδιοι οι μετανάστες με δίδακτρα ως και 3.000 δολ. Καναδά το χρόνο. Παράλληλα, η περικοπή του επιμισθίου, που ήδη μεθοδεύεται από την κυβέρνηση,  φέρνει σε απόγνωση τους καθηγητές από την Ελλάδα και κάνει πρακτικά αδύνατο αυτοί να ζήσουν στο εξωτερικό με πετσοκομμένους μισθούς.

Θα πρέπει να θυμήσουμε στο ΚΚΕ ότι έκανε μια πολύ επίκαιρη παρατήρηση (μέσω Γκιόκα) στην επιτροπή απόδημου ελληνισμού, όπου παρατήρησε ότι τα σχολεία πουλάν ελληνικότητα, αφού ελληνακια (κατά την υποτιμητική ρήση του κ. Παγώνη στην επιτροπή) γίνονται όσα πάνε στον ΣΩΚΡΑΤΗ, επί πληρωμή. Η παροικιακή εξουσία, ανίκανη να προασπίσει τα δικαιώματα της ελληνικής παροικίας, ανεβασμένη στο τρένο των Φιελελευθέρων, ακολούθησε την πολιτική του φιλελεύθερου (και πρώην συντηρητικού) πρωθυπουργού κ. Σαρέ, ο οποίος κατάφερε, χωρίς «ν’ανοίξει μύτη», να κόψει τις οικονομικές επιχορηγήσεις για την παιδεία στην ελληνική κοινότητα του Μοντρεάλ. Δεν ήταν τυχαίο, που η εξουσία της ΕΚΜ&Π, υποχώρησε τόσο εύκολα. Τα κομματικά της συμφέροντα κυριάρχησαν. Το ΚΚΕ τώρα θέλει να τους ανταμείψει. Μάλλον θα έπρεπε να ζήταγε από το Κ.Κ.Κεμπέκ, να προασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών του Κεμπέκ, κάνοντας δήλωση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων για τις περικοπές των επιδοτήσεων. Γιατί δεν το έκανε; Συμφωνεί με την πολιτική των Φιλελευθέρων για τις περικοπές; Τότε συμφωνεί και για τις περικοπές της Ελληνικής δικομματικής κυβέρνησης συντηρητικών-φιλελευθέρων. Δεν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Μιλαει το ΚΚΕ για έλλειψη 7 καθηγητών μόνον στο Τορόντο! εκεί το ΚΚΕ τους μέτρησε, εδώ στο Μόντρεαλ… δεν τους μέτρησε (γράφει «ανάλογα προβλήματα…»); πόσοι λείπουν; Μιλάει για καθηγητές… δεν κατάλαβε ότι μιλάει για δημοτικά σχολεία «Σωκράτης»; Δάσκαλοι χρειάζονται… Γιατί όμως στο Τορόντο; Στο Τορόντο υπάρχει μόνον το ημερήσιο δημοτικό της Επισκοπής, ένα ιδωτικό ίδρυμα που προφανώς προπαγανδίζει τις δικές του χριστιανικές ορθόδοξες αρχές. Κατά συνέπεια για να υπηρετήσεις εκεί πρέπει να συμφωνείς με αυτές τις αρχές. Συμφωνεί το ΚΚΕ να χρηματοδοτεί τέτοια εκπαιδευτικά ιδρύματα; γιατί δεν συμφωνεί για αντίστοιχα στην Ελλάδα; Γνωρίζει το ΚΚΕ ότι οι μαθητές/μαθήτριες σε αυτό το σχολείο της Επισκοπής, τα δίδακτρα είναι 7000$, σύμφωνα με τις πληροφορίες που περήφανος για τις «μπιζνες» του, αναφέρει δημόσια ο Επίσκοπος;

Εκτός από την ημερήσια εκπαίδευση, υπάρχει και η Συμπληρωματική. Αυτή που λειτουργεί, τώρα πλέον κάθε Σάββατο, με πολύ μικρότερο κόστος και εξίσου καλά αποτελέσματα. Αυτό το σύστημα δεν υπέπεσε στην αντίληψη του ΚΚΕ; Αυτά τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας; Βρίσκονται πουθενά στην Ερώτησή τους; Βλέπετε η ΕΚΜ&Π τάχει ως «νόθα». Ούτε μια λέξη δεν ανέφερε γι αυτά ο κ. Παγώνης στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, ούτε και το προξενείο θά’πε τίποτα, ούτε οι ΦΙΛΟΙ του ΚΚΕ, ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, κλπ. Η αλήθεια είναι ότι ο εργατικός σύλλογος και οι υπόλοιπες οργανώσεις αποτελούνται από τους ίδιους σχεδόν ανθρώπους, αφού ακόμα και το ΚΚΚ έχει τα γραφεία του στην ίδια ταχυδρομική διεύθυνση με τον Εργατικό Σύλλογο.

Πονάει την αριστερά της παροικίας, να βλέπει το ΚΚΕ να περνάει, να ενημερώνεται από αυτούς που έχουν οδηγήσει την παροικία στην παρακμή, και να κάνει παρεμβάσεις στη βουλή, μη ρεαλιστικές… που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την πραγματικότητα. Πήγε να δει του συλλόγους για να καταλάβει πως λειτουργούν; Τον σύλλογο των Κρητών, των Αρκάδων, των Ηλικιωμένων, των Ρουμελιωτών, για να αναφέρω μερικούς, και αν δεν μπόρεσε να τους επισκεφτεί, τι συμπεράσματα έβγαλε για την αδυναμία αυτή; Το επιμίσθιο είναι αναγκαίο, αφενός μεν ως κίνητρο, αφετέρου για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες των εργαζομένων.

Παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις, η ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες παραμένει γιατί ακόμα δεν έχουν απλοποιηθεί  οι διαδικασίες της εφαρμογής της σύμβασης για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Για ποια απλοποίηση μιλάει το ΚΚΕ. Η χειρότερη πολυπλοκότητα είναι η φορολογία της ελληνικής δικομματικής κυβέρνησης, που «δεν ξέρει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά». Η διπλή φορολογία μπορεί να λυθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και με συμφωνία με την Καναδική; Τι νομίζετε ότι είναι η καναδική; κύβερνηση Σαμαρά; Ο καναδάς είναι μια χώρα πρώτων υλών και εξαγωγών. Είναι δυνατόν λοιπόν να μην φορολογεί τα έσοδα των Καναδών όπου κι αν παράγονται; όπως ο Σαμαράς κάνει ότι δεν βλέπει τις εκτός συνόρων εταιρείες ( Νομίζει το ΚΚΕ ότι είναι σωστό για το κοινωνικό δίκτυο της χώρας, να κλέβουν οι επιχειρηματίες και τα άλλα πολιτικά λαμόγια, και να τα στέλνουν στην Ελλάδα ώστε να μην φορολογούνται στον Καναδά; Οποία απλοϊκή σκέψη. Ή μήπως να φορολογούνται μόνον στην Ελλάδα; Έτσι θα κάνει το ΚΚΕ όταν ο λαός θάρθει στην εξουσία; Θα επιτρέπει στους επιχειρηματίες να μεταφέρουν κεφάλαια για να μην φορολογούνται; Βέβαια, η άλλη περίπτωση είναι να αναγνωρίζονται ως εισόδημα όχι αυτά που δημιούργηθηκαν χωρίς τα κεφάλαια να δημιουργηθούν στον καναδά (π.χ. το πατρικό σπίτι στο χωριό γιατί να φορολογείται όταν έχει εισόδημα, αφού ήταν του πατέρα… αν και αυτό είναι λογικό). Αν όμως ήρθες στον καναδά, έφτιαξες μια πολυκατοικία στην Ελλάδα με το εισόδημα που δημιούργησες στον Καναδά, δεν θα πρέπεις να πληρώνεις όπως πληρώνει κάποιος άλλος που έφτιαξε την πολυκατοικία στο Μοντρεάλ; Και είναι δίκαιο για τον Καναδά να μην φορολογεί αυτό το εισόδημα του καναδού πολίτη; και να το φορολογεί μόνον ο Σαμαράς, που δεν συνέβαλε ούτε με ένα ευρώ ως κράτος, αντίθετα ωφελήθηκε πολλαπλώς η ελληνική κοινωνία και τώρα το χαρατσώνει και από πάνω;

Όσον αφορά την ταλαιπωρία με τα πιστοποιητικά, αυτή ήταν τεράστια, αλλά όχι πια. Ας γνωρίζει το ΚΚΕ ότι ο καναδός μέσα σε 4 βδομάδες έχει πάρει, κάνοντας ένα τηλεφώνημα, ταχυδρομικά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το πιστοποιητικό διαμονής το οποίο μπορεί να καταθέσει στην φορολογική υπηρεσία αποδήμων στην Ελλάδα μαζί με την φορολογική του δήλωση. Το πιστοποιητικό απστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς σφραγίδες, βουλοκέρια, και γρηγορόσημα. Να και το τηλέφωνο 1-800-959-8281. Κι αν είσαι στο κεμπέκ μπορείς να στείλεις φαξ στο 514-496-5345. Απλά καταθέτεις  το επίσημο όνομά σου, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης (SIN-number), το όνομα της ξένης χώρας και το έτος για το οποίο θέλεις το πιστοποιητικό μόνιμης διαμονής. Απλά πράγματα. Τα άλλα τα φροντίζει το σύστημα.

Παραμένει ανοικτό το πρόβλημα του διογκωμένου χρέους δανεισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ προκειμένου αυτή να μπορεί να αντεπεξέλθει στις πολλαπλές ανάγκες λειτουργίας της, την ώρα που έχει περικοπεί δραματικά κάθε στήριξη μέσω κρατικής επιχορήγησης. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση δίωξης μελών της κοινότητας του Μόντρεαλ που είχαν εμπλοκή στη χορήγηση του δανείου.

Αγαπητοί σύντροφοι συνέλθετε… Ακόμα κι αν κλείσει το πρόβλημα, η ΕΚΜ&Π δεν συνέρχεται, με τίποτα. το λέει και η διαπίστωση «δραματική μείωση καρτικής επιχορήγησης», αλλά ποιος πάλεψε γι αυτήν; Αυτοί που διοικούν «τα φόρτωσαν στον κόκκορα» για να μην ανησυχήσουν τ’ αφεντικά τους, Liberal Party.  Ξεπουλάνε την παροικιακή περιουσία για να «ζήσουν», αποφεύγουν να ανοίξουν την Κοινότητα, γι αυτό δεν υπήρχαν και υποψήφιοι στις τελευταίες εκλογές. Αυτό δεν σας προβληματίζει; Η ΕΚΜ&Π είναι μια άλλη «ΜΑΥΡΗ» τρύπα, που ο Παγώνης και οι άλλες επιτροπές, δήθεν υπερ του κοινού καλού, προσπαθούν να μαζέψουν τα χρήματα της παροικίας, και τίποτα άλλο. Αν θέλετε να δίνει η ελληνική πολιτεία λευκές επιταγές, κάντε το, αλλά η ντόπια κυβέρνηση παρατήρησε ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και έστριψε αλλά «κεμπεκιώτικα». Όσον αφορά τα «μέλη που έχουν εμπλακεί στη χορήγηση δανείου», ίσως είναι το μόνο που μπορεί αλλά ως είναι φυσικό δεν κάνει αυτή η κυβέρνηση, έστω κι αν δεν κοστίσει τίποτα.

Ο Εργατικός Σύλλογος Μεταναστών του Μόντρεαλ έχει μια πολύχρονη συμβολή στο πλευρό των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και προσφέρει  δωρεάν ενημέρωση, στήριξη, μεταφράσεις κλπ., επιλύοντας καθημερινά σοβαρά προβλήματα. Ο Σύλλογος αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα το οποίο επιδρά ανασταλτικά στη λειτουργία του και στη βοήθεια που παρέχει στους Έλληνες μετανάστες.

Τέλος, αν και ίσως σας στενοχωρήσω, δυο λόγια για αυτόν τον σύλλογο. Είναι ο μόνος pl;eon ανεξάρτητος από την ντόπια κυρίαρχη τάξη, η οποία που ρυθμίζει τα της παροικίας. Όπως έχουμε αυτούς έτσι αξίζει νάχουμε και τον Εργατικό. Μέρος του γενικότερου σχεδίου της ντόπιας κυρίαρχης τάξης είναι να γίνει το κτήριό τους, μέρος της ΕΚΜ&Π. Εύχομαι τα μέλη του Εργατικού ναχουν καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Προσφέρει υπηρεσίες, μειώνονται συνεχώς, όπως και τα κονδύλια που λαμβάνουν ετησίως από τις κυβερνήσεις, αλλά έχει γίνει ένα κομματικό φέουδο. Ποτέ η ελληνική πολιτεία δεν θα στηρίξει οικονομικά έναν τέτοιο οργανισμό, αδήρικτα δεμένο με τους ΦΙΛΟΥΣ του ΚΚΕ, το ΚΚΚ και 3-4 προσωπικότητες. Δεν ξέρω αν μπορεί να προωθήσει την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, με τον τρόπο λειτουργίας του. Όταν οι οργανισμοί έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της παροικίας, θέλατε το κομμάτι αυτό να είναι ένας βραχίονας του ΚΚΕ (τουλάχιστον έτσι φαίνεται βάσει των προαναφερομένων), τώρα, αν δεις διαχρονικά τα μέλη των δ.σ. θα καταλάβεις αρκετά. Ο οργανισμός γερνάει και κανείς δεν προσβλέπει στην αναζωογόνησή του παρά μόνον οι κενές ενέσεις οικονομιών πόρων που ζητάτε.
Ελπίζουμε να μην καταλήξει εκεί που κατέληξε και η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ. Να παραδώσει ένα ωραιότατο κτήριο στην Κοινότητα, η οποία το πούλησε «αντί πινακίου φακής» για να εξυπηρετήσει χωρίς όραμα και σχέδιο, τρέχουσες οικονομικές ανάγκες. Εξαφανίστηκε ο φάρος της Ελληνικής Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης. Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ δημιούργησε το κίνημα εισόδου των ελληνικών στο επίσημο σύστημα, εξυπηρετώντας στις περιόδους ακμής μέχρι 5000 μαθητές, κάνοντας απογευματινά και σαββατιανά μαθήματα μέσα στο ίδια τα σχολεία τους. Τώρα πάει, χάθηκε, τα χρήματα φαγώθηκαν, η ιστορία έσβησε. Τι έχει μείνει; οι εκκλησίες. Ελπίζουμε ότι θα μείνει και ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ. Το αξίζει. Αν και τα αρπαχτικά γεράκια καιροφυλλακτούν. Και αυτά, εν γνώσει σας ή όχι τα τρέφετε.

Advertisements