Η Σιωπή είναι Συνενοχή…

Βαθιά σιωπή έχει πέσει στην παροικία. Τα μέσα ενημέρωσης, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, απέφυγαν να αναφέρουν ακόμη και το όνομα του μεγάλου κομματικού στελέχουν του φιλελευθέρου κόμματος και του ελληνικού λόμπι, που κυριαρχεί στην παροικία, και υπηρετεί στο Συμβουλευτικό Σώμα της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεάλ και Περιχώρων, κ. Bασίλη Αγγελόπουλου.
Το θέμα, είναι αυτό της οικονομικής διαφθοράς.
Η γαλλική εφημερίδα LE JOURNAL DE MONTREAL, του QUEBEC, παρουσίασε ένα ρεπορτάζ, που αποκαλύπτει αυτό που όλοι φοβόμασταν. Το γεγονός, της εμπλοκής του συμπαροικου κ. Βασίλη Αγγελόπουλου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Laval χρηματίζονταν για τα έξοδά του κόμματος και των προεκλογικών τους εκστρατειών,  από τις επιχειρήσεις που έπαιρναν τα έργα του δήμου. Μεταξύ αυτών και ο ελληνικής καταγωγής Β. Αγγελόπουλος, δεξί χέρι του δημάρχου Vallancourt (ο κ.  Vallancourt κατηγορείται μεταξύ άλλων και για γκανγκστερισμό). Δεξιά, κάτω από τον χαμογελαστό νέο δήμαρχο prête-nom, ο έλληνας, άξιο τέκνο της διαφθοράς. Μόνον τρεις σύμβουλοι, δεν συμμετείχαν στο... γλέντι. Άρα υπήρχε διέξοδος...

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Laval χρηματίζονταν για τα έξοδά του κόμματος και των προεκλογικών τους εκστρατειών, από τις επιχειρήσεις που έπαιρναν τα έργα του δήμου. Μεταξύ αυτών και ο ελληνικής καταγωγής Β. Αγγελόπουλος, δεξί χέρι του δημάρχου που κατηγορείται μεταξύ άλλων και για γκανγκστερισμό. Δεξιά, κάτω από τον χαμογελαστό νέο δήμαρχο prête-nom, ο έλληνας με χαμηλωμένα τα μάτια, άξιο τέκνο της διαφθοράς. Μόνον τρεις σύμβουλοι, δεν συμμετείχαν στο… γλέντι. Άρα υπήρχε διέξοδος… (η φωτό από την εφημερίδα LE JOURNAL DE MONTREAL)

Τα παροικιακά μέσα ενημέρωσης, προσπάθησαν για μια ακόμη φορά να αμβλύνουν τη σπουδαιότητα της εμπλοκής του. Ιδιαίτερα, οι δημοσιογράφοι της παροικίας όχι μόνον δεν ανέφεραν το όνομά του, αλλά προσπάθησαν να δώσουν την εντύπωση ότι το φαινόμενο είναι γενικό, άρα… δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο. Και όμως…
Το Quebec εδώ και μερικά χρόνια κατηγορήθηκε, από το καναδικό περιοδικό McLean’s για μεγάλης έκτασης διαφθορά. Τότε όλοι στο Quebec, το πήραν…. πατριωτικά. Αυτή ήταν η αλήθεια, όμως. Η ιστορία άρχισε με τον δήμο της μεγαλύτερης πόλης του Κεμπέκ, το Μοντρεάλ.
Η επαρχιακή κυβέρνηση διόρησε μια ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης της διαφθοράς η οποία συνεχίζεται και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της κατά τον Οκτώβρη, μετά την χρονική προέκταση που έδωσε η επαρχιακή κυβέρνηση. Η επιτροπή με το όνομα «COMMISSION CHARBONNEAU», αποκαλύπτει συνεχώς νέα στοιχεία διαφθοράς που σαν πανώλη εξαπλώνονται σε άλλουν δήμους, μεταξύ των οποίων και στο δήμο Laval, όπου ζουν πολλές χιλιάδες καναδοί ελληνικής καταγωγής. Από αυτούς εκλεγόταν και ο δικηγόρος κ. Βασίλης Αγγελόπουλος, εκ Ναυπάκτου.

Από την διαδικασία εξέτασης των δημοτικών υπαλλήλων του δήμου Μοντρεάλ, προέκυψε ότι μεγαλές τεχνικές εταιρείες και μεγαλοεργολάβοι χρέωναν υπερβολικά τα δημόσια έργα, εξαγοράζοντας διαφόρους υπεύθυνους του δήμου αλλά και επιδοτώντας το δημοτικό κόμμα του δημάρχου, επίσης Φιλελεύθερο. Η κατασταση των μειοδοτικών διαγωνισμών είχε καταλήξει σε μια κωμωδία, διότι οι εταιρείες αυτές φρόντιζαν να χρησιμοποιοιούν διάφορες παράνομες ομάδες, μερικοί εμπλέκουν και τη Μαφία, για να απομονώνουν εκφοβίζοντας, τους μικρούς ανεξάρτητους εργολάβους. Ήταν τόσο διαδεδομένη η διαφθορά, που ο νέος δήμαρχος του Μοντρεάλ δεν εύρισκε εταιρεία επισκευής του δικτύου δρόμων και γεφυρών, για να κάνει φέτος το καλοκαίρι τις επισκευές. Τελικά το δ.σ. του δήμου αποφάσισε να προσλάβει εταιρείες που είναι ήδη αναμεμιγμένες με τη διαπλοκή και διαφθορά.

Μέσα από τη διαδικασία έρευνας και εξέτασης των μαρτύρων,στην επιτροπή, έσκασε το μεγάλο μυστικό… ο δήμαρχος του Λαβάλ κ. Ζιλ Βαγιανκούρ, έκανε αυτή τη δουλειά για χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, το δεξί του χέρι, πρόεδρος του δ.σ. και εκλεγμένος με το δημοτικό κόμμα του Βαγιανκουρ, ήταν ο κ. Βασίλης Αγγελόπουλος, δικηγόρος κατ’επάγγελμα.
Παρά τ γεγονός ότι η αστυνομία κατάσχεσε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του κ. Gilles Vallancourt, και πρόσφατα τον συνέλαβε με μια σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και αυτή του γκανγκστερισμού, ο κ. Βασίλης Αγγελόπουλος, ήσυχα και συστηματικά, χωρίς να εκφράσει δημόσια καμιά άποψη, χωρίς να κατακρίνει, χωρίς να δείξει ότι εξεπλάγη από τη διαφθορά του δημάρχου του, απεσύρθη από τους μεγάλους τίτλους και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξανασχοληθεί με την δημοτική πολιτική. Η ελληνική παροικία ήταν περήφανη αλλά με τα ερωτηματικά να πλανώνται…
Μέχρι χθες, Παρασκευή 31 Μαΐου 2013, που κυκλοφόρησε η γαλλόφωνη εφημερίδα LE JOURNAL DE MONTREAL, όλα κύλαγαν με μια ηρεμία, σαν και αυτή που προμηνύει καταιγίδα.
ILS SONT TOUS PARTICIPÉ… ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:
Σχεδόν, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του κόμματος του Gilles Vallancourt υπηρέτησαν ως δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού δημάρχου.
Στο ρεπορτάζ της, η δημοσιογράφος Melanie Colleu, αναφέρει ότι ο σημερινός δήμαρχος Αlexandre Duplessis, απέδιδε πολιτικές συνεισφορές στο κόμμα του Gilles Vallancourt με μετρητά που έδιναν οι εταιρείες Μηχανικών.
Σαν κι αυτόν, σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων του κόμματος του Gilles Vallancourt συμμετείχε σε αυτή το στρτήγημα κατά την περίοδο 1997-2010, επιβεβαίωσε ο παλαιός επίσημος εκπρόσωπος του δημοτικού κόμματος, κ. Jean Bernanrd.
«Τους έλεγα ότι είναι παράνομο αλλά το έκαναν έτσι κι αλλιώς» είπε την πρώτη μέρα της μαρτυρίας του μπροστά στη δικαστή CHARBONNEAU. Ο μηχανισμός αυτός είχε μια πορεία: Ο συμβολαιογράφος Jean Gauthier, συγκέντρωνε από τις εταιρείες μηχανικών τα μετρητά, τα κατέθετε στον κ.Bertrand, ο οποίος τα έβαζε σε ταχυδρομικά φάκελα και τα μοίραζε στους συμβούλους για να καλύψουν τα ποσά των δωρεών τους (σ.σ. στο κόμμα). «Σήμερα το ονομάζουμε αυτό το σχήμα ‘prête-nom’ (πρετ-νομ) αλλά δεν το έλεγαν έτσι εκείνη την εποχή» υπογράμμισε ο μάρτυρας.
Ο δικηγόρος (σσ. κ. Jean Bernanrd) υπολογίζει ότι ελάμβανε 40000-60000$ το χρόνο, εξαιρουμένων των εκλογικών περιόδων (σ.σ. κατά τις οποίες οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες), για την επιδότηση των εκλεγμένων του κόμματος του Gilles Vallancourt.
Κατά το 2009, είχε λάβει μέχρι 150 000$, διότι τα έξοδα που προέκυπταν από την προεκλογική εκστρατεία ήταν περισσότερα. «Τα μετρητά ξοδεύονταν κατευθείαν χωρίς να περνούν μέσα από το κόμμα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπήρχε κανένα ίχνος τους στους επίσημους λογαριασμούς του κόμματος».
ΜΟΝΟΝ ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, οι Robert Plante, France Dubreuil και Martine Beaugrand δεν συμμετείχαν ποτέ στο παιχνίδι αυτό. Δακρυσμένος, ο κ. Bertrand εξήγησε ότι ήταν ανακατεμένος στο κόλπο, παρά τη θέλησή του. «ήταν η κουλτούρα της εποχής. Όλος ο κόσμος το έκανε, στο δημοτικό, στο επαρχιακό επίπεδο, δικαιολογήθηκε. Μου άρεσε η δουλειά μου,με αποτέλεσμα να δεχτώ. Δεν το δημιούργησα εγώ αυτό, ακολούθησα το ρεύμα.»
Το 2005, βλέποντας ότι τα ταμεία του κόμματος ήταν γεμάτα προσπάθησε να βάλει τέλος σε αυτή την πρακτική. Αλλά ο Gilles Vallancourt τον διέταξε να συνεχίσει.

Ο Gilles Vallancourt επέμενε επίσης να του πληρωθεί η αναβάθμιση ενός αεροπορικού εισιτηρίου από το κόμμα. Κατά συνέπεια ο κ. Bertrand (σ.σ. ο οποίος όπως προαναφέραμε ήταν ο υπεύθυνος του κόμματος) έκοψε μια επιταγή των 5200$, τα οποία δόθηκαν σε μετρητά από τον k. Jean Gauthier (τον συμβολαιογράφο).
Από νωρίς, ο δικηγόρος βιάστηκε να κρατήσει τις αποστάσεις του από τον κ. Vallancourt, σημειώνοντας ότι οι δυο άνδρες δεν υπήρξαν ποτέ «φίλοι». «Πο΄τε δεν ήμουν στην υπηρεσία του δημάρχου. Οι άνθρωποι που λένε ότι είμασταν κοντά ο ένας με το άλλον, κάνουν λάθος» επιβεβαιώνει.
Στα 28 χρόνια δεν είχε δειπνίσει «πρόσωπο με πρόσωπο» παρά μόνον τρεις φορές με τον πρώην δήμαρχο. «… «Οι επαφές μας ήταν σπάνιες» πρόσθεσε.
Χωρίς να τουχει γίνει η ερώτηση σημείωσε ότι «δεν συζητούσε για χρήματα με τον δήμαρχο» και ποτέ δεν του είχε δώσει.

Ο κ Βασίλης Αγγελόπουλος υπηρετεί στο Συμβουλευτικό Σώμα της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλ και Περιχώρων. Το σώμα αυτό εκφράζει απόψεις για πωλήσεις, αγορές, ενυποθηκεύσεις και άλλες δραστηριότητες της ΕΚΜ&Π.

Παράλληλα ο ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ με έρευνά του διαπιστώνει και θέτει το ερώτημα αν ο κ. Β. Αγγελόπουλος είναι συνιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων CONTINENTAL, στην περιοχή QUEBEC CITY – TROIS RIVIERES.
Αν αληθεύει, το δεύτερο ερώτημα μας είναι πώς ένας δημοτικός σύμβουλος, επαγγελματίας δικηγόρος είναι και συνιδιοκτήτης μιας αλυσίδας εστιατορίων στην οποία λειτουργούσε ως δικηγόρος του πρωην ιδιοκτήτη. Όλες οι οικονομικές συναλλαγές ήταν νόμιμες, αλλά ο πρώην ιδιοκτήτης ήξερε σε ποιόν πούλαγε;

Ποια θα είναι η θέση του Δ.Σ. της ΕΚΜ&Π; Θα τον κρατήσει ως μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος;

Τέλος, από Δευτέρα ο δήμος περνάει στην κηδεμονία του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου τοπικής αυτοδιοίκησης, και όλοι οι σύμβουλοι, απολύονται… Ο Alexandre Duplessis σκέφτεται να ξαναβάλει υποψήφιος τον Νοέμβριο… Οι ψηφοφόροι τι να σκέφτονται, άραγε;

Advertisements

One thought on “Η Σιωπή είναι Συνενοχή…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.