Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ ΔΗΛΩΣΗ

Κάθε χρόνο υποβάλλουμε την φορολογική μας δήλωση, σε κάθε χώρα του καπιταλιστικού τόξου (για να χρησιμοοπιήσω μεταλλαγμένη την δόκιμη, του Ε. Βενιζέλου, έκφραση «συνταγματικού τόξου», στην οποία αναφέρεται όποτε θέλει αν εκφράσει την συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων ενaντίον της φασιστικής Xρυσής Aυγής. Ξεχνάει ότι το μόρφωμα αυτό είναι παιδί της δικής του μετά των άλλων φίλων του ΠαΣοK, νοοτροπίας περί της «σωτηρίας της πατρίδας», η οποία έφερε το μνημόνιο και όλες τις πληγές του Φαραώ. Φευ.

Η φορολογία υπήρξε μέσον με το οποίο πλούτιζαν οι βασιλιάδες και τα αυλικά τους υποστρώματα. Αυτοί ήταν οι ιδιοκτήτες της γης, και επέβαλαν φόρους, άλλοτε σε είδος, άλλοτε σε χρήμα. Όποτε είχαν ανάγκη οικονομικών πόρων, για να ενισχύουν τις πολεμικές επεκτατικές ή αμυντικές τους επιχειρήσεις αύξαναν τους φόρους. Κάπως έτσι την πάτησε ο βασιλιάς της Γαλλίας. «Ευαισθητοποιημένος» από το γεγονός ότι φορολογούσε την πολυπληθέστατη τρίτη τάξη κατά κόρον, δηλαδή αυτούς που δημιουργούν τον πλούτο, αποφάσισε να φορολογήσει και την αριστροκρατική τάξη. «Ρε παιδιά» τους είπε, εδώ τους έχουμε στραγγίξει τους πεινασμένους. Η εκκλησία τους κρατάει αμόρφωτους, η παιδεία τους έχει τα κακά της τα χάλια, τους έχουμε αφήσει πετσί και κόκκαλο. Μέχρι και οι παπάδες τους λυπούνται. Είναι καιρός να βάλετε και σεις το χέρι στην τσέπη.

Τότε άρχισε μια αριστοκρατική αναταραχή. «Καλέ τι είναι αυτά που λέει ο Λουδοβίκος, εμείς να πληρώνουμε φόρους όπως αυτοί οι αγράμματοι, αμόρφωτοι, ντενεκέδες-υποτακτικοί; Είναι απαράδεκτο…» (δεν έλεγαν άπλυτοι, γιατίάπλυτοι ήταν και οι ίδιοι και κοπάναγαν τα perfumes για να μην βρωμάνε). Αρνήθηκαν να πληρώνουν φόρους, ποιοι; οι αριστοκράτες. Ήταν θέμα  αρχής, πως να το κάνουμε. Ακόμα να το καταλάβει ο Λουδοβίκος. Ήταν σαν να τους έλεγε στην περίοδο της Δουλείας στη Ν. Πολιτείες των σημερινών ΗΠΑ, ότι μπορεί ένας μαύρος να έχει άλογο. Ήταν ακατανόητο.

Ο Σαμαράς το ξέρει αυτό. Όχι του Λουδοβίκου (αμφιβάλω αν έμαθε αυτή την ιστορία). Έχει δει πολλά western, όσο σπούδαζε στην Αμερική, και είχε εκείνη την «πετυχημένη» επιχείρηση – πιτσαρία… Γνωρίζει λοιπόν, ότι οι «δούλοι» πρέπει να μείνουν «δούλοι», ώστε οι «αφέντες» του λόγου του, να αισθάνονται ασφαλέστερα, καλλίτερα για την οικονομική τους κατάσταση.  Έχει, έτσι, εξαπολυθεί σε μια τρελλή επιχείρηση φορολόγησης των υποκειμένων του. Αφού τους κορόιδεψε, λέγοντας τους ότι θα αναδιαπραγματευτεί με την Μέρκελ, μόλις πήρε τη θέση του, παρασύροντας και κείνους τους υποτακτικούς, τον Βαγγέλη και τον κατά τα άλλα συμπαθή Φανούρη, ξαμόλυσε τα σκυλιά της Χ.Α. και των ειδικών δυνάμεων (ΜΑΤ, τα λένε τώρα), και από τη μια με τα φορολογικά μέτρα και από την άλλη με τα δακρυγόνα έχει αλλάξει τα φώτα των «δούλων του».

Όσοι έχετε δει το καινούργιο DJANGO (με το D άηχο παρακαλώ) καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ. Οι άλλοι ας το δουν, για να καταλάβουν.

Ο Σαμαράς, κατά τα πρότυπα του Μαρκογιαννάκη, ξέρετε εκείνον τον ανεδέστατο πρόεδρο της επιτροπής της βουλής, για το «στικάκι» των φοροφυγάδων, που πήγαινε και ερχόταν (το στικάκι εννοώ) αλλά κανένας δεν ήθελε να πει ότι το είδε, κσι όλοι, όλο και κάτι τυπώναν από κει, μέχρι που στο τέλος, ο κλητήρας του «συνταγματικού τόξου» τόβαλε στο ντουλάπι του… και το ξέχασε!!!! γιατί είχε αναχωρήσει για να δώσει τη μεγάλη μάχη στην Ευρώπη… ! Ο Σαμαράς λοιπόν, κατά τα πρότυπα του Μαρκογιαννάκη, ώς άλλοι Λουδοβίκοι αποφασίζει και διατάσσει.

Είναι εκείνη η αγωνίστρια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που τους δημιουργεί προβλήματα, αλλά την έχουν περιλούσει με κάθε είδους υβρεολογίες. Άξιος ο μισθός της. Συγχαρητήρια. Αλλά ένας κούκος δεν φαίρνει την Άνοιξη. Ο κλητήρας του «Συνταγματικού Τόξου» δεν θα έχει, φαίνεται, αυτιά, αφού δεν… ιδρώνουν.

Ο Σαμαράς λοιπόν βρήκε την ιδέα της φορολόγησης, εξαιρετική, εκτός από την φορολόγηση της αριστοκρατικής τάξης του. Να μην την πάθει όπως ο Λουδοβίκος. Του το είπε βλέπετε, ο γαλλομαθής… Ντερμπεντέρης.

Ξεκίνησε λοιπόν να βάζει μέτρα. Στο τελευταίο μας άρθρο διαβάσατε για τα 40 φορολογικά μέτρα που έλαβε εναντίον των ιδιοκτησιών. Αλλά δεν φτάνουν, γιατί πού ξέρεις τι ποσά θα μαζευτούν, αφού κανείς δεν έχει και όλοι παραπονούνται.

Ο Σαμαράς ονειρεύτηκε ότι η Ελλάδα είναι μαι ευρωπαϊκή χώρα, με όλες τις προδιαφγραφές (το καταλαβαίνει από τις επισκέψεις του στα τουριστικά θέρετρα). Αποφάσισε λοιπόν να εφαρμόσει την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από όλους τους πολίτες, ηλεκτρονικά (υπολογίζει ότι θα δημιουργηθεί πλεόνασμα υπαλλήλων για να τους απολύσει, εγώ πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί χάος). Έχει δώσει το δικαίωμα στους εφοριακούς, να κρίνουν αν θα πρέπει, να παίρνουν τη φορολογική δήλωση επί χάρτου… Τώρα, πού θα βρεί η γιαγιά στα χωριά της Πίνδου, τον υπολογιστή, είναι μάλλον άσχετο. Θα μου πείτε, ας πάει σε φοροτεχνικό…. Δεν μας ενδιαφέρει, δεν θα σκέφτεται για όλους τους «δούλους» ο καϋμένος ο Σαμαράς….

Έται, λοιπόν, εμείς οι «δούλοι» του εξωτερικού, θα κάνουμε την προσπάθεια αυτή, για χάρη του. Γι αυτό και οι καουμπόιδες του, εδώ στην παροικία, θα τιμήσουν τον πρόεδρο της βουλής, τον κ. Μεϊμαράκη, γνήσιο τέκνο της ΟΝΝΕΔ, της Οργάνωσσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, που ανέβηκε τα σκαλιά της πολιτικής καριέρας, όχι όμως και τους αγωνιστές δημάρχους της Ιερισσού και της Αλεξανδρουπόλεως που ήρθαν να αναπτύξουν το πρόβλημά τους στην έδρα της EL DORADO. Αυτά δεν είναι καθόλου ευγενικά πράγματα… εκ μέρους των δημάρχων, προσβάλλουν το ωραίο image του Μεϊμαράκη, ο οποίος πρόκειται να επιβεβαιώσει τη συμφωνία με την ELDORADO, υποκλινόμενος στον φίλο Harper, σε ειδική εκδήλωση στην πρωτεύουσα του Καναδά, Ottawa.  Μην εκπλαγείτε, γιατί πριν από μερικές εβδομάδες, η μεγάλη οργάνωση AHEPA, τίμησε τον πρωθυπουργό κ. Χάρπερ, για τις «δημοκρατικές ηγετικές πρωτοβουλίες του». Αν καταλαβαίνετε κάτι…. πέστε το μου. Χορός των μνημονιακών, της ελίτ, των golden boys, και της ELDORADO, TVX, κλπ.

Βέβαια, για να κάνετε τη δήλωση ηλεκτρονικά, πρέπει να έχετε έναν κλειδάριθμο. Για να πάρετε τον κλειδάριθμο πρέπει να κάνετε εξουσιοδότηση σε έναν εκπρόσωπό σας, στην Ελλάδα, να πάει να τον πάρει αφού κάνετε τη σχετική αίτηση, ηλεκτρονικά.

Περιττό να σας πω ότι εδώ στον Καναδά, δεν γίνεται έτσι. Κοιτάξτε πως γίνεται…. Η κυβέρνηση, από την αρχή του χρόνου στέλνει ένα γράμμα στον φορολογούμενο. Το γράμμα αυτό λέει,» σας ευχαριστούμε που υποβάλατε την φορολογική σας δήλωση ηλεκτρονικά. Σας στέλνουμε έναν κλειδάριθμο για να υποβάλετε ηλεκτρονικά και την φετινή σας φορολογική δήλωση, αν θα αποφασίσετε να την καταθέσετε ηλεκτρονικά». Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να καταθέσει την φορολογική του δήλωση, ηλεκτρονικά. Αλλά ο πολίτης το βρίσκει τελικά πιο εξυπηρετικό, γιατί λαμβάνει τα σχετικά κυβερνητικά επιδόματα (εφόσον τα δικαιούται) αμέσως στον λογαριασμό του, στην τράπεζα….
Τελείως, δηλαδή, ανάποδα τα κάνει ο Αντώνης.

Για ΠΡΩΤΗ φορά πρέπει να συμπεριλάβετε στην ηλεκτρονική φορολογική σας δήλωση το ποσόν των τόκων που πήρατε από την τράπεζα. Η τράπεζα, προληπτικά, έχει κρατήσει τους φόρους και τους δίδει στο υπουργείο οικονομικών. Ο λόγος που πρέπει να πάρετε τη βεβαίωση αυτή από την τράπεζα, είναι άλλος. Με την υποβολή των τόκων θα ανέβει το εισόδημά σας. Έτσι είναι πιθανόν να περάσετε σε μεγαλύτερη κλίμακα και να πληρώσετε περισσότερη «ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ». Η βεβαίωση δίνεται από την τράπεζα στον εκπρόσωπό σας που έχει πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση. Η φορολογική δήλωση έχει ημερομηνία λήξης την 30η Ιουνίου 2013. Ελάχιστο ποσόν τόκων έχει καθοριστεί το ποσόν των 250 ευρώ. Για λιγότερα ούτε λόγος να γίνεται. Ψίχουλα, δεν μας ενδιαφέρουν…

Για ΠΡΩΤΗ φορά, οι Έλληνες εξωτερικού πρέπει να έχουν το εκκαθαριστικό του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας που ζουν. Είναι απαραίτητο για να αποδεικνύεται ότι έχει καταβληθεί η αντίστοιχη φορολογική δήλωση, στη χώρα που ζει. Το εκκαθαριστικό πρέπει επίσης να μην έχει εκδοθεί αργότερα από την 30η Ιουνίου 2013. Βέβαια, όσοι έχετε ηλεκτρονικό λογαριασμό με το υπουργείο οικονομικών της Canadian Revenue Agency (CRA) ή/και του Revenu Quebec, μπορείτε να τυπώσετε κατευθείαν το εκκαθαριστικό (Notice of Assessment) μπαίνοντας στον λογαριασμό σας. Πολύ πιο διευκολυντική, πάντως, από την άλλη απόφαση της κυβέρνησης, που είχε βγει και κυκλοφορήσει, που ήθελε να μας στέλνει μια δήλωση (σε ποια γλώσσα άραγε) και να την πηγαίνουμε στην τοπική εφορία, η οποία να την σφραγίζει (αν η υπάλληλος ήταν ενημερωμένη από την υπηρεσία της για να σφραγίσει).

Για ΠΡΩΤΗ φορά φέτος, οι Έλληνες εξωτερικού θα πρέπει να «δηλώσουν τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο που διαθέτουν στην Ελλάδα, ώστε το κράτος να τους επιβάλει φόρο ακινήτων κατευθείαν από τα στοιχεία της ΔΕΗ και όχι από τον Ε9» μας ενημερώνει ο δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω, κ. Χρήστος Ηλιόπουλος ( LL.M., Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, bm-bioxoi@otenet.gr), στο παροικιακό έντυπο Ελληνοκαναδικό Βημα.

Επίσης, μην εκπλαγείτε αν ο εκρόσωπός σας λάβει αναδρομικά χρέη από την εφορία. Μην αμφισβητήσετε την ειλικρίνεια του αντιπροσώπου σας. Μην νομίσετε ότι δεν σας έκανε σωστά την παλαιά φορολογική δήλωση, μην τον ρωτήσετε «ρε συ είσαι σίγουρος ότι έκανες τηνφορολογική δήλωση;«. Η κυβέρνηση στη μανία της να μαζέψει φόρους, αποφάσισε να ξαναφορολογήσει τα ακίνητα για παλαιότερα χρόνια. Έτσι, αν λάβετε τον ΕΤΑΚ (τέλη ακινήτων) για το 2008 ή 2009 μην κάνετε τον… κινέζο. Αργά ή γρήγορα θα τα πληρώσετε, διαφορετικά υπάρχει επιτόκιο 1% μηνιαίως, και άμα θυμώσουν θα σας χρεώσουν από το 2008, ή 2009. Δεν βγάζεις άκρη… μόνο από τη θέση τους, μπορείς να τους βγάλεις, στις επόμενες εκλογές, κατεβαίνοντας και ψηφίζοντας. Μετά από τόσους παρα-φόρους αξίζει να πληρώσεις ένα εισιτήριο και να τους ξεφορτωθείς μια και καλή.

Τέλος, για όσους έχουν αγροτεμάχια, σύντομα έρχεται η βόμβα. Θα πρέπει να δηλώσουν ή να ξαναδηλώσουν, ακόμα και αν το έχουν κάνει στην Ε9, τα αγροτεμάχιά τους, ηλεκτρονικώς, σε νέα έντυπα, με περισσότερα στοιχεία. Περιττό να σας πούμε γιατί… δεν είναι για να σας στείλουν κανένα βραβείο…

Advertisements