Η αυτοπροβολή του αδύναμου Επίσκοπου

Αποκλειστική, εφόλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο επίσκοπος Σωτήριος στον διευθυντή του ελληνικού προγράμματος του CFMB κ. Μιχάλη Τελλίδη. Η συνέντευξη παρουσιάστηκε και στην τοπική εφημερίδα «Ελληνοκαναδικά Νέα».

1. Δήλωσε ότι ζει με την σύνταξή του και δεν πληρώνεται από την Μητρόπολη. Την δε σύνταξη την δίνει σε φτωχούς σπουδαστές της θεολογικής ακαδημίας που έχει φτιάξει για να ανενεώνει το προσωπικό των ενοριών της Μητρόπολης.

2. Έχει από το 1996 αγοράσει 18 περιουσίες, αξίας άνω των 100 000 000$, ενώ χρωστάει μόνον 400 000$. Η Μητρόπολη έχει 9 ιερούς ναούς, νεκροταφείο, ημερήσιο δημοτικό σχολείο που ξεκίνησε με 16 παιδιά και τώρα είναι δυναμικότητας 200 μαθητών/τριών (με 8500$ δίδακτρα, ετησιώς). Τα μοναστήρια τα αγόρασε η Μητρόπολη, τις κατασκηνώσεις τις αγόρασε η Μητρόπολη, Εστία για χαμηλοεισοδηματίες που αγοράστηκε από την Μητρόπολη, η Θεολογική Σχολή που στοιχίζει «ένα σωρό λεφτά» είναι το μεγαλύτερο έργο της Μητρόπολης. Όλα ανήκουν στην Μητρόπολη. «Πρέπει όλες οι κοινότητες να προσφέρουν εξίσου για τα τρέχοντα έξοδα της Μητρόπολης. Όποιος δεν θέλει να το δεχτεί αυτό, νομίζω είναι παράλογος» αποφαίνεται ο Μητροπολίτης. «Γιατί να πληρώνει περισσότερα το Saint John New Brunswick αναλογικά, απ’ότι πληρώνουν οι κοινότητες του Μοντρεάλ και του Τορόντο», προσθέτει, στη συνέντευξή του.

Όλα αυτά ως απάντηση στην ερώτηση «… με τον κ. Παγώνη, καταλήξατε σε μια αμοιβαία συμφωνία, την οποία βέβαια δεν ενέκρινε η Γενική Συνέλευση. Ποιες είναι οι αντιδράσεις σας για το αποτέλεσμα;» Αυτές λοιπόν, ήταν οι αντιδράσεις του Μητροπολίτη για το αποτέλεσμα… Παράλογοι οι αντιτιθέμενοι και υποχρέωση των κοινοτήτων να προσφέρουν εξίσου…

Οπότε ο δημοσιογράφος, βλέποντας ότι ο Σωτήριος παρεκτρέπεται και δεν απαντά στην ερώτηση, αλλά πλατιάζει, φροντίζοντας να κάνει τις σχετικές δημόσιες σχέσεις και την προπαγάνδα του, τον ξαναρωτά: «Μιλήστε μας για αυτή καθεαυτή τη συμφωνία με την ΕΚΜ & Π.»

Τότε ο Μητροπολίτης αρχίζει τις ιστορικές αναφορές, κάτι που πάντοτε εξέθετε την ηγεσία της Κοινότητας υπό Μαρή-Παγώνη και Μπαλαμπάνο-Θεοδοσόπουλο…

3. «Η ΕΚΜ&Π είναι ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΤΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ»
«Χρεώνουμε τα μυστήρια. Το μέτρο αυτό άρχισε το 1990, επί Μαρή, που ήθελε να κάνει η Μητρόπολη αυτό που αποφάσιζε ο Μαρής…. «Και εγώ του απαντούσα: Ο Επίκσοπος δεν θα κάνει ποτέ αυτό που λέτε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος. Θα κανει πάντοτε αυτό που λέει ο Θεός».

Ο Θεός, λοιπόν, είπε να συρθούν Μαρής-Επίσκοπος στα δικστήρια, τα οποία κόστισαν χιλιάδες δολάρια και έφτασαν σε έναν συμβιβασμό τον οποίον όμως «η Κοινότητα ουδέποτε σεβάστηκε» πρόσθεσε. «Όπως είχε πει ο δικηγόρος του Μητροπολίτη, δεν υπάρχει αστική κοινότητα, εφόσον έχει εκκλησίες, θεωρείτια εκκλησιαστικός οργανισμός…. «Καταλήξαμε πάλι να χρεώνουμε τα μυστήρια για τέταρτη φορά με την τελευταία συμφωνία που είχαμε κάνει με τον κ. Μπαλαμπάνο», προσθέτει στη συνέντευξή του ο Επίσκοπος, γιατί και αυτός δεν τήρησε τη συμφωνία. «Αναγκάζομαι να πάρω αυτό το μέτρο όταν οι κοινότητες δεν πληρώνουν».

«Εκφράζω θαυμασμό, ευγνωμοσύνη και συγχαρητήρια στον κ. Παγώνη επειδή υπήρξε τίμιος συνομιλητής και είπε με ειλικρίνεια, όσα συμφωνήσαμε» αναφέρει στον κ. Μ. Τελλίδη. «Πληροφορώ τον κ. Θεοδοσόπουλο και τους ομογενείς ότι αυτό (η πρόταση του Θεοδοσόουλου να πληρώνουν 160 000$ το χρόνο και εφόσον θα το εγκρίνει κάθε φορά η Γ.Σ.) δεν είναι δυνατόν ποτέ να γίνει αποδεκτό από την Ιερά μας Μητρόπολη (Ο θεός το λεει και αυτό)…

4. Η ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΜΕ… ΝΟΗΜΑ
«Εδώ θα κάνω μια παρένθεση. Πριν μερικά χρόνια η Ιερά μας Μητρόπολη (σ.σ. του είπε ο Θεός…) ζήτησε από το Λαβάλ να δώσει τις δυο εκκλησίες στην Μητρόπολη, να κρατήσει το σχολείο σαν (όχι ΩΣ αστικός οργανισμός αλλά ΣΑΝ) αστικός οργανισμός, να αναλάβει η Μητρόπολη τα χρέη και ύστερα η Μητρόπολη να χτίσει Nursery Home πίσω από τον «Τίμιο Σταυρό», διότι εκείνο που χρειάζεται εδώ είναι ένα Nursery Home… Οι άνθρωποι του Λαβάλ δεν δέχτηκαν αυτή την προσφορά της Ιεράς Μητρόπολης» (σ.σ. που του είπε ο… Θεός).

«Λένε συχνά πως ο Μητροπολίτης ότι θέλει κάνει. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Ο Μητροπολίτης προσπαθεί να κάνει το θέλημα του Θεού (τώρα προσπαθεί…) και πάνω απ’ αυτόν έχει την Κληρικολαϊκή Συνέλευση η οοία είναι το ανώτατο νομοθετικό σώμα για την εκκλησία μας, στον Καναδά. Εκεί παίρνονται οι αποφάσεις. Και βέβαι υπάρχει και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο από σαράντα (40) άτομα.» Ο Μητροπολίτης είναι μεν πρόεδρος του Συμβουλίου όμως δεν παίρνει τις αποφάσεις.»

5. ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΟΥ ΜΠΑΖΕΙ…
«… ενώ τα μέλη στη γενική συνέλευση έκλεισαν την πόρτα για συνεργασία με την Μητρόπολη στο οικονομικό, ίσως και σε πολλά άλλα θέματα, εγώ σήμερα ανοίγω το παράθυρο. Θα περιμένω από τους υπεύθυνους της ΕΚΜ&Π να σκεφτούν ώριμα και να έρθουν με κάποια συγκεκριμένη πρόταση και να πουν θέλουμε να έχουμε αυτή την συνεργασία. Και όταν η πρόταση είναι λογική και εντός των πλαισίων του νόμου, ο Μητροπολίτης ο ίδιος θα συνεργαστεί και θα προσπαθήσει να πείσει και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο και την Κληρικολαϊκή Συνέλευση (σ.σ. που είναι πάνω απ’ αυτόν, το ανώτατο νομοετικό σώμα και μεταξύ θεού και Μητροπολίτη ή τέλος πάντων σε κάποια σ΄χεση τέτοια)… σαν πατέρας περιμένω στην πόρτα και στο παράθυρο αυτό που ανοίγω να έχω θετική ανταπόκριση από τη διοίκηση της Κοινότητας. Προσωπικά δεν θα κάνω καμμία πρόταση… η πρόταση του κ. Θεοδοσόπουλου είναι απαράδεκτη… ο κ. Μπαλαμπάνος φέρει ευθύνη διότι δεν τήρησε την συμφωνία την οποία κάναμε…» λέει ο θεόπνευστος Μητροπολίτης.

6. ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΠΙ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ του «traditionalist»
«… να πάνε στα αρχεία και θα δουν ποιοι ήταν οι κυρίως υπεύθυνοι που πήραμε την επιχορήγηση από την κυβέρνηση του Κεμπέκ και ποιοι είναι οι κυρίως υπεύθυνοι που χάσαμε μέρος από αυτήν την επιχορήγηση. Να δουν επίσης ακόμη ποιοι είναι οι κυρίως υπεύθυνοι που ιδρύσαμε τότε τα απογευματινά σχολεία και ποιοι είναι εκείνοι που τα εκμεταλλεύτηκαν μόνον για να λένε ότι αυτοί είναι.» τονίζει ο Μητροπολίτης, που στρέφεται ανοιχτά στους υπεύθυνους για την κατάντια των σχολείων «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» και «ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ».

7. ΚΑΙ η ΑΠΕΙΛΗ…
«… πληροφορώ όσους τον κατηγορούν (σ.σ. τον ν.Παγώνη) ότι ήταν πάρα πολύ σκληρός στις διαπραγματεύσεις και αν μερικοί νομίζουν διαφορετικά ας έρθουν εκείνοι να δοκιμάσουν τα δόντια τους… Πάντως μέχρι να βρεθεί συμφωνία, θα ισχύει το μέτρο των μυστηρίων…
Είμαι 77 ετών, η μάνα μου κοιμήθηκε στα 111 και πιστεύω πως ο Θεός θα με αξιώσει να πάω στα 120…
Είμαστε Έλληνες, είμαστε ελληνισμός, είμαστε οι καλλίτεροι όλων. »
Ο πολιτισμός μας, η δημοκρατία μας, η φιλοσοφία μας. Όλα τα καλά του Θεού…»

Αναρωτιόμαστε αν είναι και μέλος της «Χρυσής Αυγής» πυρήνας Μοντρεάλ. Όλα τα καλά του μπαχτσέ…

Advertisements

2 thoughts on “Η αυτοπροβολή του αδύναμου Επίσκοπου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.