Μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος: Άθεα 100-150 άτομα της ΕΚΜΜ

Η σάγκα συνεχίζεται. Ο Μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος βρίσκει ευάλωτη την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ. Μέσα στο καλοκαίρι 2012, μετά τον διορισμό του, στη θέση του προέδρου, ο Ν. Παγώνης δέχτηκε να πληρώνει χαράτσι στην Μητρόπολη Καναδά 40000$ ανά εκκλησία (εκτός όλων των άλλων εξόδων λειτουργίας τους τα οποία επιβαρύνουν επίσης τον κοινοτικό οργανισμό). Με τις 6 εκκλησίες που διατηρεί η ΕΚΜΜ, το ποσόν του ετήσιου χαρατσιού ανέρχεται στις 240 000$, ποσόν το οποίο, τα μέλη του οργανισμού υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν και να αποστέλουν στο Τορόντο, ενώ ο οργανισμός έχει τεράστιο χρέος προς τις τράπεζες και μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις προς τα ημερήσια δημοτικά σχολεία τα οποία διατηρεί, επιπλέον των σχολείων συμπληρωματικής εκπαίδευσης.

Ο Σωτήριος δεν χόρτασε με αυτό το χαράτσι, για το οποίο έχει αναθέσει στο νομικό του γραφείο να συντάξει σύμφωνο που να δένει χειροπόδαρα την ΕΚΜΜ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ο οργανισμός δεν θα μπορεί να το πληρώνει. Επιδιώκει την πλήρη κατάληψη του οργανισμού. Πρόσφατα, στις εθνικές γιορτές της 28ης Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε, στις εκδηλώσεις των σχολείων συμπληρωματικής εκπαίδευσης και ο υπεύθυνος παιδείας της Μητρόπολης. Η εμφάνιση του δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επίδειξη κυριαρχίας και στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κοινότητας, το οποίο, για πολλά χρόνια αναγνώριζε μόνον ως συντονιστική αρχή, το γραφείο συντονιστή εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας της Ελλάδας.

Η επίθεση είχε προηγηθεί, με μια καταγγελία του Μητροπολίτη, σε εκδήλωση στο Λαβάλ, που έγινε στο «Chateau Royal» μέσα Οκτώβρη 2012. Κατά την ομιλία του ο Μητροπολίτης κατήγγειλε ότι στις γ.σ. της ΕΚΚΜΜ συμμετέχουν 100-150  άτομα που δεν πιστεύουν στο Θεό.

Ο Μητροπολίτης πάντα είναι μετρημένος στα λόγια του, και δεν λέει τίοτα που δεν θέλει, ούτε είναι τυχαίο. Κάθε αναφορά του είναι προγραμματισμένη. Στο Τορόντο ελέγχει στενά το γενικό προξενείο της Ελλάδας, αλλά στο Μοντρεάλ έχει, λόγω απόστασης, μερικές δυσκολίες. Έτσι μέσω του νέου μη εκλεγμένου προέδρου, πιστεύει ότι αύξηση της πίεσης θα φέρει αποτελέσματα.

Η Κοινότητα είναι ένας οργανισμός υπό κατάρρευση. Πολλοί ήδη καταγγέλουν ανοιχτά, με φιλικές προσεγγίσεις, ότι του ανοίγεται ο δρόμος να δημεύσει και τις εκκλησίες, λόγω των χρεών της Κοινότητας προς την Μητρόπολη. Οι συλλογισμοί αυτοί δεν είναι τυχαίοι. Γίνονται πολλές παρασκηνιακές συζητήσεις για τις νομικές δυνατότητες μιας τέτοιας κίνησης, δεδομένου ότι υπάρχει και η αντίθετη αντίληψη στην παροικία ότι η ΕΚΜΜ θα πρέπει να μισθώνει τα κτήρια στην Μητρόπολη και να φύγει από τις υποχρεώσεις λειτουργίας των θρησκευτικών δραστηριοτήτων. Σε αυτή την κίνηση θα βρεθεί ο Μητροπολίτης εκτεθιμένος, διότι αφενός δεν μπορεί να αρνηθεί το αίτημα να αναλάβει ο ίδιος τις λειτουργικές υποχρεώσεις των εκκλησιών του, αφετέρου δεν θέλει να πληρώνει (για τα κτήρια της Κοινότητας) αλλά μόνον να πληρώνεται. Οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση θα αρχίζει η ΕΚΜΜ να στέλνει τα τιμολόγια, αντί ο Μητροπολίτης να απαιτεί να πληρώνεται από την Κοινότητα. Αν δεν πληρώνεται η Κοινότητα, τότε θα μπορεί να δημεύει τα έσοδα από τις εκκλησίες, και να λαμβάνει, έτσι, τα έσοδα από τα μυστήρια, κάτι που λαμβάνει τώρα ο Μητροπολίτης κατευθείαν, από τις εκκλησίες, διακηρύσσοντας ότι η Κοινότητα δεν πληρώνει τα προσυμφωνημένα.

Η καταγγελία του Μητροπολίτη μπαίνει στα πλαίσια της στρατηγικής του, να επιβάλει στην Κοινότητα όλους τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς και να την μετατρέψει σε μια θρησκευτική κοινότητα, όπου οι ιερείς θα είναι υπεράνω του δ.σ. και θα ελέγχουν τις πράξεις του. Σε όλη αυτή την 50ετή αντιπαράθεση, η παροικία κατάφερνε να διατηρεί μια υπεροχή, όσο στην Κοινότητα συμμετείχαν προοδευτικά μέλη, είτε προέρχονταν από το χώρο του ΠαΣοΚ είτε από την Αριστερά, αλλά και από την λαϊκή δεξιά. Τώρα, όλοι αυτοί έχουν περάσει στο περιθώριο και το πεδίο είναι ανοιχτό για τον Μητροπολίτη να καταβροχθίσει όλη την περιουσία της ΕΚΜΜ και να θεμελιώσει την ισχύ του.

Σε αυτη την παράνοια για τον 21ο αιώνα, την οποία η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται, αναγνωρίζοντας την εκκλησία ως τον εκπρόσωπό της επί του ελληνισμού του Καναδά, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, παρά μόνον η ανατροπή της κυβέρνησης της δεξιάς στην Ελλάδα και η εκλογή μιας κυβέρνησης με πυρήνα την Αριστερά. Μπροστά σε αυτό το πιθανό, πλέον, σενάριο, ο Μητροπολίτης επισπεύδει την επίθεση, ώστε να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του μια ώρα αρχίτερα.

Advertisements