Η καμπούρα του άλλου… και η κατάντια της αδύναμης παροικίας

Για χρόνια τώρα, γνωστός συνεργάτης της τοπικής παροικιακής εφημερίδας, έχει αποφασίσει ότι είναι ο μόνος σωστός, ορθογραφικά και συντακτικά. Βρίσκει κάθε λογής λάθη σε τυπωμένα έντυπα και δώσ’του, ειρωνεύεται αυτούς που τα γράφουν. Έτσι αισθάνεται ικανοποιημένος για τα φώτα που έχει μόνον αυτός και… κανείς άλλος, σε αυτό το χωριό, που λέγεται ελληνική παροικία  Μοντρεάλ.

Τα μόνα που δεν βλέπει βέβαια, είναι τα λάθη της ίδιας εφημερίδας στην οποία αρθρογραφεί, στηλιτεύοντας τα λάθη των άλλων… όπως

«ΕΦΟΔΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛEIΨΕΙΣ» αντί «ΕΦΟΔΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ»

» ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ» αντί «ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ»

«… Champ Metaporphosis» αντί «camp Metamorphosis…»

«ΣΤΕΓΝΩΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΟ» αντί «ΣΤΕΓΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΟ»
«… η Ιερά Μητρόπολης» αντί «… Ιερά Μητρόπολις»


«100% μάλυνα κουστούμια» αντί «100% μάλλινα κουστούμια»
κυτάξτε…» αντί «κυττάξτε» ή «κοιτάξτε»

«Αδαμαντία Μαλτέζος» αντί «Αδαμαντία Μαλτέζου»

«Εμείς σαν εκκλησία» αντί «Εμείς ως εκκλησία»

Ψαρέψαμε μερικά, από τις εκδόσεις αυτής της εφημερίδας και σας μεταφέρουμε. Μαργαριτάρια που, σκόπιμα ή εκ παραδρομής, ο ορθογράφος-αρθρογράφος παρέβλεψε να εντοπίσει. Θα περίμενε βέβαια ο απλός αναγνώστης, από την εφημερίδα, έναν τέτοιον ορθογράφο-αρθρογράφο, να τον χρησιμοποιεί  ως διορθωτή των κειμένων της και να τον αποζημιώνει ανάλογα για την δεξιότητα που «μόνον αυτός»… έχει εδώ στην ελληνική παροικία. Σε μια παροικία που ο καθένας, που έχει μάθει «πέντε γράμματα», βγαίνει στα ραδιόφωνα και ραδιοφονεύει την ελληνική γλώσσα, χωρίς βέβαια να το γνωρίζει, τις περισσότερες φορές, αλλά και να προσπαθεί να γράψει στην «καθαρεύουσα» βιάζοντας τον ελληνικό γραπτό λόγο.

Σε αυτό το γλωσσικό περιβάλλον, η Ελληνική Κοινότητα Μοντρεάλ παραμένει ένας παρατηρητής, ένας συντηρητικός κομματικο-θρησκευτικός οργανισμός για την χειραγώγηση της παροικίας, χωρίς να δίνει βαρύτητα στη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Δεν θα είναι δύσκολο να καταλάβει ο αναγνώστης το ρόλο του οργανισμού, βλέποντας μια από τις εβδομαδιαίες εφημερίδες, που με τον τίτλο και την φωτό προσδιορίζει τις συντεταγμένες του ανθρώπινου συστήματος (κόμματικών στελεχών-μέσων ενημέρωσης-οικονομικών παραγόντων-θρησκευτικών εγκάθετων) που ελέγχει τον οργανισμό:

Τα σχόλια περιττεύουν.

Advertisements