Μέχρι 50 μπορεί να φτάσουν οι υποψήφιοι στις εκλογές της Ελλ. Κοιν. Μοντρεάλ

Το 2010 μια απογοητευτική είκόνα της Κοινότητας έδωσαν οι εκλογές. Απλά δεν έγιναν. Ο δημοκρατικός θεσμός καταργήθηκε, οι υποψήφιοι μαγειρεύτηκαν για να μείνουν 24, τόσοι, όσοι χρειάζονταν για το δ.σ. (το οποίο απαρτίζεται από 24 συμβούλους).

Φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η διαφορά ήταν στον αριθμό των υποψηφίων. Μέχρι τις 4μ.μ. το Σάββατο 26 Μαΐου, είχαν καταθέσει 49 υποψήφιοι τις αιτήσεις τους. Εξα αυτών, μένει στην Εφ. Επ. να επιβεβαιώσει ότι όλα τα στοιχεία που προσήχθησαν είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Κοινότητας.

Ο υποφαινόμενος ήταν 0 49ος. Από τους 48 υποψήφιους,είναι γνωστό ότι 24 θα είναι στο μπλοκ με υποψήφιο τον Νίκο Παγώνη, γνωστό από την εποχή που πρόεδρος ήταν ο κ. Μαρής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κ. Μαρής είναι αυτός που οδήγησε την Κοινότητα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, και γι αυτό ο Ν Παγώνης φέρει μεγάλη ευθύνη ως σύμβουλός του. Αν δεν βρίσκονταν Έλληνες επιχειρηματίες να βάλουν την προσωπική υπογραφή τους για να εγγυηθούν τα χρέη της Κοινότητας που συσσωρεύτηκαν στη 12ετή προεδρία του Α. Μαρή, η Ελληνική Κοινότητα Μοντρεάλ θα είχε χρεοκοπήσει. Η χρεοκοπία αποφεύτηκε με την υπόσχεση ότι ο Α. Μαρής δεν θα έβαζε ξανά υποψήφιος, υπόσχεση την οποία κράτησε, χωρίς όμως να χάνει ευκαιρία και να συνεχίζει να κάνει τις παρασκηνιακές του και επίσημες παρεμβάσεις, όποτε έκρινε αυτός ότι διακυβεύονταν τα προσωπικά και κομματικά του συμφέροντα.

Βέβαια, στην Κοινότητα κανείς ανεξάρτητος δεν εκλέγεται, και κατά συνέπεια τα δυο γκρουπ, 24+24=48, που υποψιάζομαι ότι δημιουργήθηκαν θα δώσουν τη μάχη μεταξύ τους. Το ένα είναι του Ν. Παγώνη, το άλλο μάλλον προέρχεται από τις γραμμές της παλαιάς «Ελπίδας» η οποία έσβησε με την πολιτική της για μια ακόμη φορά την ελπίδα της παροικίας που την αγκάλιασε με θέρμη, στην πρώτη εμφάνισή της. Σύντομα, όμως, μετά την ανακοίνωση της Εφ. Επιτροπής θα δούμε όλα τα ονόματα των υποψηφίων.

Η Ελλ. Κοιν. Μοντρεάλ έχει υποβαθμιστεί, το συμβούλιο του Μπαλαμπάνου άρχισε να ξεπουλάει την περιουσία της (έχουμε γράψει σχετικό άρθρο για το κτίριο της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων που το ξεπούλησαν όσο-όσο). Φήμες έλεγαν ότι σκόπευε να ξεπουλήσει και το κτίριο που έχουν μισθώσει σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Αν η νέα διοίκηση είναι του Ν Παγώνη, η πολιτική του ξεπουλήματος, μένει να ειδωθεί. Πάντως γνωρίζουμε ότι στην πώληση του κτιρίου της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων ένθερμος οπαδός για την πώληση ήταν τόσο ο κ. Παγώνης όσο και η κ. Νεοφώτιστου. Την κ. Νεοφώτιστου γνωρίζουμε από παλαιότερα, ως μέλος της ομάδας του Ν Παγώνη, η οποία μάλιστα ήταν υποψήφια των Liberals πριν 5 -10 περίπου χρόνια, στις επαρχιακές εκλογές. Τότε η μεν κ. Νεοφοτίστου δεν εκλέγη και τη θέση την πήρε μια νέα δυναμική υποψήφια του Parti-Quebecqois, αλλά ήταν ο κ. Ν Παγώνης ο οργανωτής της εκστρατείας της και πριν τις εκλογές, μετέτρεψε την κοινότητα σε εκλογικό γραφείο της κ. Νεοφοτίστου.

Ο κ Ν Παγώνης σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εκπομπή του Κονγκρέσου του Κεμπέκ, εξέφρασε τη γνώμη ότι η Κοινότητα στις σχέσεις της με την Επισκοπή θα πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο. Η πολιτική του διαλόγου είναι μια πολιτική που ισχύει από το 1980, όταν πρόεδρος της ΕΚΜ εξελέγη ο Α Μαρής. Έκτοτε γίνεται ένας διάλογος, τον οποίο σκοπεύει ο Ν Παγώνης να συνεχίζει επ’ αόριστον, χωρίς συγκεκριμένους στόχους, αλλά βάζοντας την κοινότητα στους κύκλους της Κληρικολαϊκής, πιθανότατα μια κίνηση που θα εξυπηρετεί τα συνφέροντα του Επίσκοπου αλλά και του κ Ν Παγώνη αλλά όχι της παροικίας, όπως έχουν δείξει τα ιστορικά γεγονότα μέχρι σήμερα.

Φέτος βάζω υποψήφιος, (α) διότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάθε δημοκρατικό μέσον για να γίνουν εκλογές (β) για να ακούγεται η φωνή της Κοινότητας, η  οποία είχε φιμωθεί μέχρι τώρα. Όλα γίνονταν μέσα στους 4 τοίχους της κοινότητας, και μόνον όταν επρόκειτο να ζητήσουν χρήματα ακούγονταν κάποιες επιτροπές.

Για ένα πράγμα, πρέπει να πω, αισθάνθηκα λίγο ικανοποιημένος. Αυτό είναι ότι ανάρτησαν τις φωτογραφίες των δυο πιο πετυχημένων προέδρων του κ. Κ. Γεωργουλή και του κ. Β. Κατσαμπάνη. Υπενθυμίζω ότι τον μεν πρώτο τον διέγραψαν διότι χρησιμοποίησε παράνομα βέβαια 200 000$ από το ταμείο της Κοινότητας, τα οποία επέστρεψε αλλά με καθυστέρηση, και ο δεύτερος διότι δεν τους άρεσε η «φάτσα» του και έλεγε στο ραδιόφωνο ότι «όλα πάνε καλά». Τον κ. Κατσαμάπνη τον διέγραψαν αφού έχασε τις εκλογές, μαζί με τον γραμματέα του δ.σ. του κ. κατσαμπάνη, Η. Θεοδωρακόπουλο, και τον γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων κ. Δ. Μανούσο. Απέφυγαν να απολύσουν τον αντιπρόεδρο Νίκο Αρκολάκη, ο οποίος τους απείλησε ότι θα τους κάνει μήνυση. Η άνευ λόγου διαγραφή ήταν μια βεντέτα προσωπική, διότι η διοίκηση που πήρε τις εκλογές ξόδευσε πάνω από 15 000$ για να ελέγξει τα οικονομικά της προεδρίας του Β Κατσαμπάνη χωρίς να βρει κάτι αξιόποινο. Αλλά αυτό δεν τους εμόδισε να προβούν στην, από πριν, ληφθείσα απόφασή τους, που ικανοποιούσε τους χειροκροτητές της παράταξή τους.

Τώρα είναι καιρός να αποκαταστήσουν όλους τους διαγραφέντες για να πάψει η παροικία να ζει σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, το οποίο υποστηρίζει το ελληνικό λόμπι του κόμματος των Φιλελευθέρων σε αγαστή συνεργασία με τους εκκλησιαστικούς.

Advertisements