ΣΤΟΝ ΣΕΜΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΠΕΤΡΟ ΠΟΣΠΟΝΤΙΝΗ, ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ

Της Ελπίδας Αργύρη-Σάντα

Πέτρος Ποσποντίνης
καπετάν Κίτσος

Όρθιος και Λεβέντης, με καθαρή την καρδιά και παλληκαρίσιο το πνεύμα, με ολοζώντανες και καθαρές τις μνήμες, άφησε πίσω του τη ζωή  ο σεμνός  αγωνιστής της Εθνικής Εαμικής Aντίστασης, στη Μακεδονία και μέλος του Συλλόγου  «Αρης  Βελουχιώτης» στο Κεμπέκ, στις 26 του Απρίλη 2012 στα ενενήντα ένα του χρόνια. Γεννήθηκε στην Αρνισσα του Νομού Εδέσσης το 1921

Ο περήφανος γέρος  αγωνιστής έσβησε την νεανική καρδιά του με γενναιότητα τόση, όση επέδειξε σε όλη του την νεότητα, πολεμώντας τους εχθρούς της Πατρίδας, στα Μακεδονικά βουνά.

Ο Γενναίος καπετάν «Κίτσος», αντάρτης του ΕΛΑΣ, καπετάνιος του Πάικου άφησε στη φιλόξενη  καναδική γη, την μεγάλη Ελληνική ψυχή του, ικανοποιημένος γιατί έπραξε το ιερό καθήκον του Έλληνα πολεμιστή.

  Άνθρωπος της προσφοράς και της θυσίας, από τα δεκαεννιά του χρόνια,  παρουσιάστηκε εθελοντής για το Αλβανικό Μέτωπο, το 1940 και από τότε έταξε τη ζωή του στον αγώνα για την λευτεριά της Πατρίδας. Θυσίασε την περιουσία του, διακινδύνευσε τη ζωή του για το καλό των άλλων και για τη λευτεριά του Έθνους.

Οι ξενόδουλες κυβερνήσεις στην πατρίδα αντί για ευχαριστώ, του στέρησαν την Ελληνική Ιθαγένεια.

Κατέφυγε στην Γιουγκοσλαβία, όπου  ο  Στρατάρχης  ΤΙΤΟ, τον τίμησε και τον συνταξιοδότησε με τον τίτλο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέχρι την διάλυση αυτής της χώρας, της τόσο φιλόξενης για τον Ελληνισμό.

   Με την μεταπολίτευση, όντας στον Καναδά, επί τέλους επανέκτησε την Ελληνική του Ιθαγένεια και πλέον έφυγε ως Έλληνας, όπως γεννήθηκε, όπως έζησε και όπως πολέμησε με τιμή και πίστη.

    Σαράντα χρόνια  στην δεύτερη πατρίδα του, στάθηκε κοντά στον Ελληνισμό, απόκτησε  ωραία οικογένεια, τέσσερα παιδιά, εννέα εγγόνια και τρία δισέγγονα, για να τιμούν την μνήμη του και να διηγούνται την ηρωική ζωή του. Εδώ έχασε και την άξια σύντροφό του πρίν ένα χρόνο.

   Μεγάλη τιμή για μας όλους που μας αξίωσε η ζωή να γνωρίσουμε και να ζήσουμε απο κοντά αυτόν το υπέροχο άντρα, τον σπάνιο πατριώτη, να γευθούμε τον οίστρο τον λαμπερό που τον διέκαιε, την αλάνθαστη μνήμη του, την σεμνότητα  που διακατείχε το πνεύμα του, την έννοια της τιμής που τον ελάμπρυνε, την αγάπη την βαθειά της πατρίδας που τον δονούσε, την αγάπη την βαθειά για μελέτη μέχρι  την τελευταία στιγμή της ζωής του, διότι ο θάνατος τον συνάντησε στην επιστροφή απο την βιβλιοθήκη της Ελλ.Κοινότητας του Μοντρεάλ όπου ο κύριος Κομπορόζος του διάλεξε βιβλία για να περνά τις ώρες του με μάθηση για ην οποία διψούσε πάντα, ιδιαίτερα ιστορικά.

Στάθηκε στο παλιό του στέκι της οδού Γουίλντερτον, να χαιρετήσει τους παλιούς φίλους κι εκεί τον συνάντησε η μοίρα. Παρέδωσε το πνεύμα κοιτώντας στα μάτια τους δυό φιλους του Ντένη Κομπόρη και Λουκά Πανάγου, που του κρατούσαν το χέρι με δέος. Είμαι σίγουρη ότι την χάρηκε αυτή τη στιγμή διότι πάντα σεβάστηκε τη φιλία. Ευλογημένοι που βρέθηκαν κοντά του, στο στερνό χαίρε!

Οραματιστής, Ιδεολόγος, Αυστηρά Έντιμος, Εμπνευστής, Υπόδειγμα Ήθους και Αντρικής Αρετής, Καθαρό πνεύμα, Δίκαιος, Ανένδοτος και Αδιάλλακτος στις Αρχές του, απόλυτα.

Αυτό το Φαινόμενο ανθρώπου θα λείψει πολύ απ τη  ζωή μας και μείναμε φτωχοί.

Μια μεγάλη απώλεια . Όλοι πτωχεύσαμε από χθές, 26 του Απρίλη 2012.

Ας είναι έλαφρό το Χώμα που θα σκεπάσει τη Σωρό του. Αύρα δροσερή να ευφραίνει τα οστά του. Ας ανοίξει η γης τα σπλάχνα της να αγκαλιάσει το κουρασμένο του απο τις μάχες κορμί,  και δροσερό ρυάκι ας  τρέξει γάργαρο, να δροσίζει την άδολη και ηρωική ψυχή του.

Εμείς οι φίλοι και συναγωνιστές σου Πέτρο,  αποθέτουμε νοερά μπουκέτα με τριαντάφυλλα στην καρδιά σου σαν φόρο τιμής,  για ότι έδωσες στον άνθρωπο, για το δίδαγμα που δώρισες στους απογόνους όλων μας. Σου ευχόμαστε καλό ταξίδι και να είναι Αιώνια η Μνήμη σου.

Στα υπέροχα  παιδιά σου και συζύγους τους, στα τρυφερά σου εγγόνια και τα γλυκά δισέγγονα, ευχόμαστε μακρά ζωή και να υμνούν και να διαιωνίζουν την μνήμη σου με περηφάνεια γιατί τους χάρισες την πιό μεγάλη ηθική κληρονομιά.

ΔΙΔΑΓΜΑ ΤΙΜΗΣ, ΗΘΙΚΗΣ, ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

Ελπίς Αργύρη – Σάντα και όλοι οι Αντιστασιακοί

Advertisements