Είμαστε για τα πανηγύρια…;

Με ιδιαίτερη περηφάνεια το Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότηας Μείζονος Μοντρεάλ απολογείται στη γεν. συνέλευση του Φλεβάρη, παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία των πανηγυριών:

Πανηγύρι 15αύγουστου 2010: Έσοδα-93 106$, Έξοδα-43 160$ με τελικό πλεόνασμα: 49 960$

Πανηγύρι 15αύγουστου 2011: Έσοδα-83 384$, Έξοδα- 42 767$ με τελικό πλεόνασμα: 40 617$

Ο αναγνώστης συγκρίνοντας τις δυο χρονιές, καταλαβαίνει ότι τα έσοδα μειώθηκαν κατά 9 300$ περίπου.

Πανηγύρι Αη Γιάννη 2011: Έσοδα-31 715$, Έξοδα- 21 823$ με τελικό πλεόνασμα: 9 893$

Draft for Discussion

Ένας νέος όρος στα οικονομικά της Κοινότητας αφορά το χρέος της. Πάλαι ποτέ, ο κ. Μαρής είχε σπείρει τα κτίρια της Κοινότητας σε διάφορες τράπεζες, για να μπορεί να δανείζεται, ώστε να προεδρεύει. Όταν τελείωσαν οι υποθήκες, και δεν μπορούσε να δανείζεται, άρχισαν οι τράπεζες να ζητούν τις δόσεις. Τότε έφτασε στο αδιέξοδο και ζήτησε εγγυητές από την παροικία για να μην χρεωκοπήσει η Κοινότητα. Έτσι και έγινε, υπο την προϋπόθεση ότι ο Μαρής δεν θα γινόταν άλλο πρόεδρος (μάλιστα ο επόμενος πρόεδρος κ. Κ. Γεωργουλής, φρόντισε να αλλάξουν οι κανονισμοί και να εκλέγεται ο πρόεδρος μόνον για δυο διετίες). Ο κ. Γεωργουλής, φιλικά προσκείμενος στους «φίλους του ΚΚΕ» του Μοντρεάλ, υπηρέτησε σε κεντροαριστερή δημοτική διοίκηση με επιτυχία και ανέλαβε επίσης και την προεδρία της Κοινότητας, την οποία ανέλαβε μετά από τις εκλογές στις αρχές του 1990. Μια από τις πετυχημένες πολιτικές του ήταν να ανακουφίσει τόν οργανισμό από την πίεση των τραπεζών. Μάζεψε όλα τα χρέη και πέτυχε να τα μεταφέρει στην επαρχιακή κρατική τράπεζα. Αντιπρόεδρος της Κοινότητας ήταν ο κ. Β. Κατσαμπάνης, στέλεχος του Συντηρητικού κόμματος του Καναδά. Το επόμενο βήμα του Δ.Σ.-Γεωργουλή ήταν να εγγυηθεί για τα χρέη της Κοινότητας η ελληνική κυβέρνηση. Έκτοτε η δόση πληρωνόταν από την κυβέρνηση της Ελλάδας, αφού η Ελλ. Κοινότητα Μοντρεάλ, δεν μπορούσε να πληρώνει, αυτές τις δόσεις εξαιτίας της άσχημης οικονομικής της κατάστασης.

Με τη χρεωκοπία του ελληνικού κράτους, η ελληνική κυβέρνηση έπαψε να πληρώνει τη δόση του χρέους της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλ και η επαρχιακή κεντρική τράπεζα ζητάει τη δόση της από την ΕΚΜ. Από το 2012 η Κοινότητα αναλμβάνει τη δόση και άρχισε να εκκρεμεί η υπόθεση, εξ ου και ο όρος Draft for Discussion. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, επειδή δεν μπορεί να πληρωθεί γίνεται «Πρόχειρη έκθεση προς συζήτηση».

Το δημοκρατικό έλλειμμα

Δεν είναι μόνο η έλλειψη δημοκρατικής νομιμότηας στην Ελλάδα. Δεν είναι ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργός που διοικεί την ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι που το ακροδεξιό κόμμα ήταν μέρος μιας κυβέρνησης χωρίς τη δημοκρατική νομιμότητα αλλά με την φραξιονιστική επίθεση των δυο άλλων κομμάτων προς τον ελληνικό λαό. Είναι φαίνεται ιός ο οποίος μεταδίδεται, και μάλιστα πολύ εύκολα. Σε μια έκρηξη «δημοκρατικότητας» ο πρόεδρος, που παλαιότερα διαρρύγνυε τα ιμάτιά του, μετά των άλλων κομματικών του συντρόφων και των πληρωμένων Μέσων Παροικιακής Ενημέρωσης, ότι η γ.σ. ήταν το ανώτατο όργανο, τώρα χωρίς την απόφαση Δ.Σ. ή Γ.Σ. ανέθεσε σε εταιρεία εργασίες τις οποίες ο ίδιος εκτίμησε σε  50 000$  και σιγά-σιγά ανήλθαν στις 110 000$ (δήλωση στη γ.σ.) για να καταλήξουν στις 267 750$.

Από τις 6 εταιρείες, ανέφερε ο υπεύθυνος κτιρίων κ. Τουτουδάκης, οι 5 απομακρύνθηκαν διότι οι προδιαγραφές άλλαζαν συνεχώς, και έμεινε μια εταιρεία, την οποία προσέλαβε ο πρόεδρος χωρίς έγκριση ούτε της Εκτ. Επ., ούτε του Δ.Σ. ούτε της Γ.Σ. Ήταν μια απόφαση του προέδρου, διότι «επείγε» η προσαρμογή των κτιρίων στις προδιαγραφές του υπουργείου. Το όλο θέμα αφορά τις κτιριακές προδιαγραφές των προνηπιαγωγείων, τα οποία υπάγονται ανάλογα με τον αριθμό παιδιών που εξυπηρετούν είτε στο Υπ. Οικογενειακών Υποθέσεων (μικρός αριθμός μαθητών), είτε στο Υπ. Παιδείας (για μεγάλο αριθμό μαθητών).  Πάντως πληροφορίες λένε ότι ακόμη και με τις προδιαγραφές, η ανανέωση της άδειας λειτουργίας είναι υπό αναθεώρηση. Δηλαδή και τα χρήματα θα ξοδευτούν και η λειτουργία δεν είναι εξασφαλισμένη. Έτσι ο πρόεδρος, για να τρομοκρατήσει το Δ.Σ. ανακοίνωσε ότι προτίθεται «να παραχωρήσει τη θέση (του) σε όποιον νομίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλλίτερα την υπόθεση» ή «ακόμα και να πάει στο σπίτι του, αν κατηγορηθεί γι αυτό».

Ε, λοιπόν και μπορούμε να την κάνουμε την υπόθεση καλλίτερα και τον κατηγορούμε για ΄ένα μικρό ασήμαντο δικτατορίσκο, που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει δημοκρατία, δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει συλλογική δραστηριότητα, δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει σεβασμός στους νόμους. Είναι ασεβής, παράνομος, χουντόμυαλος και επικίνδυνος για την παροικία και το δημοκρατικό της μέλλον. Θα μας ξεπουλήσει νύχτα και δεν θα το καταλάβουμε, παρά μόνον αυτο;i οι 30 παράγοντες που τον κρατάνε στην εξουσία για να εξυπηρετήσουν τα συmφέροντά τους.

Είναι το ίδιο κύκλωμα που διέγραψε τον πρώην πρόεδρο B. Κατσαμπάνη, τον γ.γ. H. Θεοδωρακόπουλο και έναν ακόμη σύμβουλο από φόβο μήπως ανεξαρτητοπόιήσουν την Κοινότητα από την Επισκοπή, και το ελληνικό λόμπι των Liberals.

Advertisements