Μια γενική συνέλευση χωρίς προσέλευση

Η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ έχει μια περιουσία τουλάχιστον 15 000 000 δολαρίων, αν πρσθέσουμε τα περιουσιακά στοιχεία των πρώην δυο κοινοτήτων, της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεά και της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Λαβάλ. Η ένωση θα είχε ως αποτέλεσμα την μαζικότερη, θα έλεγε κάθε λογικά σκεπτόμενο άτομο, συμμετοχή μελών στη λήψη των αποφάσεων, απλά και μόνον, αν κανένας, μηχανιστικά, πρόσθετε τα μέλη που πήγαιναν στη γ.σ. της κοινότητας Μοντρεάλ και τα μέλη που πήγαιναν σε αυτή του Λαβάλ. Δυστυχώς όμως δεν προκύπτουν οι αριθμοί μόνον με μαθηματικές πράξεις. Αντίθετα η νέα κοινότητα συρρικνώνεται ακολουθώντας μια καθοδική πορεία, διοικούμενη από άτομα που δεν σέβονται τη δημοκρατία, όχι γιατί την ξέρουν και την αποφεύγουν, αλλά διότι είναι τόσο αμόρφωτα που την ξέρουν μόνον κατ’ όνομα. Η διοίκηση Μπαλαμπάνου, όπως και αυτή του Θεοδοσόπουλου αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, υπηρέτες των φιλελεύθερων πολιτικών συμφερόντων που λυμαίνονται πολιτικά τον οργανισμό και των χριστιανορθόδοξων οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται τον ελληνισμό. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που η ιστορία του οργανισμού έχει επιβεβαιώσει. Ακόμα και την ένωση των κοινοτήτων επιμελήθηκε ένας κ. Παγώνης, στέλεχος των Φιλελευθέρων του Μοντρεάλ και ένας κ. Αγγελόπουλος, αντιδήμαρχος του δήμου Λαβάλ και στέλεχος των Φιλελευθέρων του Λαβάλ. Το ελληνικό λόμπι των Φιλελευθέρων και τα κομματικά του στελέχη νομίζουν ότι η παροικία δεν καταλαβαίνει. Η απόδειξη είναι ότι από χρόνο σε χρόνο μειώνεται ο αριθμός των μελών που παρευρίσκονται στις γενικές συνελεύσεις. Όι γενικές συνελεύσεις της Κοινότητας είναι σαν ταινίες κινηματογράφου, τελευταίας διαλογής, κάτι σαν πορνοταινίες. Ξέρεις τι θα δεις, το ίδιο επαναλμβανόμενο θέαμα βιασμού της ανθρώπινης νοημοσύνης και αξιοπρέπειας. Το γιατί, δεν θα το αναλύσουμε εδώ. Τα γεγονότα της γ.σ. θα παρουσιάσουμε με απλά λόγια.

1. 70 μέλη. Μόνον 70 μέλη ήταν παρόντα στη γενική συνέλευση. Η γενική συνέλευση ήταν εξ αναβολής. Αυτό σημαίνει ότι την πρώτη φορά  που καλέστηκε (14 Δεκεμβρίου) δεν είχε την απαρτία των 100 μελών που προβλέπουν οι εσωτερικοί κανονισμοί. Δεν θα εκπλαγεί κανείς αν στο μέλλον αντί να δουν το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στον οργανισμό, αλλάξουν τους κανονισμούς και μειώσουν τον αριθμό μελών για απαρτία στους 50, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν την… θεόπνευστη φιλελεύθερη δουλειά τους. Διότι είπαμε ότι μόνον την λέξη έχουν… ακουστά!

2. Παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού 1/07/2010- 31/06/2011. Η καθυστέρηση των 6 μηνών δείχνει και τις απαραίτητες συνταγές που έπρεπε να εφαρμόσουν για να τους βγαίνουν τα νούμερα, κάπως προσιτά στους δικούς τους «αγανακτισμένους» υποστηρικτές, που αν και κανείς στην παροικία δεν ενδιαφέρεται να κάνει αντιπολίτευση, κάνουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους. Ο οργανισμός «μπαίνει μέσα» τουλάχιστον 210 000$. Χωρίς να κάνουν τίποτα για την παροικία, με τη στήριξη όλων των Φιλελευθέρων στελεχών τους που βγαίνουν σεργιάνι και μαζεύουν χρήματα πότε με λαχειοφόρους, πότε με χορούς, πότε με τοπικών συλλόγων συνεστιάσεις, έχουν οικονομικό έλλειμμα τουλάχιστον 210 000$. Που οφείλεται αυτό το έλλειμμα; Δεν γνωρίζει κανείς, αλλά από τις ερωτήσεις ορισμένων μελών, που ήθελαν να σπάσουν την μονοτονία τους, μπορούμε να υποψιαστούμε. Π.χ. ένα μέλος ρώτησε γιατί ο οικονομικός απολογισμός της περιφέρειας της Νότιας Ακτής δεν παρουσιάζεται ξεχωριστά, όπως παρουσιάζεται της περιφέρειας του Λαβάλ και η απάντηση ήταν ότι «ο απολογισμός της Ν. Ακτής είναι ενσωματωμένος στον απολογισμό του Μοντρεάλ, εδώ και μερικά χρόνια (για να μην φαίνεται ότι έχει μεγάλο έλλειμμα(;) ίσως ρωτούσε κάποιος, αλλά δεν ρώτησε). Μια άλλη ερώτηση αφορούσε τον οικονομικό απολογισμό των εκκλησιών που παρουσιάζεται συγκεντρωτικά, και η απάντηση ήταν ότι όποιος χρειάζεται ξεχωριστό οικονομικό απολογισμό για κάθε εκκλησία να απευθυνθεί προσωπικά στην ταμία και τον πρόεδρο (ίσως μόνον η ταμίας δεν αρκεί για να δίνει πληροφορίες). Έτσι η βαρετή συνέλευση συνεχίζεται χωρίς πολύ συζήτηση.

3. Εξελεγκτική Επιτροπή. Ούτε την είδαν, ούτε την ξέρουν. Η Εξελεγκτική Επιτροπή ήταν παντελώς απούσα. Αλλά και τι να κάνει, εκτός από το να είναι παρούσα! Η «εξήγηση» ήταν ότι δεν ήταν έτοιμη. Προφανώς! Αλλά γιατί δεν ήταν έτοιμη; Αλλά για να μην νομίζει κανείς ότι ο οργανισμός δεν δουλεύει αποτελεσματικά και τα όργανά της αδρανούν, ο απαντών για τα πάντα και προς τοις πάσι, βεβαίωσε ότι θα γίνει η έκθεση στην επόμενη γ.σ. Όχι παίζουμε… Τότε το ζήτημα θα είναι ακόμα πιο βαρετό. Ποιος θα ενδιαφερθεί για την Εξ.Επ. όταν αυτή αδιαφόρησε και δεν σεβάστηκε τα μέλη που την εξέλεξαν. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες του νυν προέδρου Βασ. Μπαλαμπάνου. Τα έγα και οι ημέρες μιας άσχετης μαριονέτας. Ένός ατόμου που πριν τρεις μήνες είπε δημόσια ότι το «high school in two years will be up and running», δηλαδή από τον Σεπτέμβρη του 2013.

4. Ορκωτοί λογιστές Ernst & Young. Όλα τα είχε η Μαριορή, ο φερετζές της λείπει, λέει μια παροιμία. Η διοίκηση Μπαλαμπάνου διόρισε, με την έγκριση της γ.σ. φυσικά, την παγκοσμίως γνωστή εταιρεία ορκωτών λογιστών για να ελέγξει την σωστή λειτουργία της Κοινότητας. Μόνο που η εταιρεία ξέχασε… να τυπώσει την έκθεσή της με το λογότυπο της Ernst & Young. «Λείπουν οι γραπτές δεσμεύσεις για το δάνειο από την Ελλάδα» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Θα μπορούσε τουλάχιστον, να το έγραφε αυτό σε επιστολόχαρτο της εταιρείας του. Ξέρετε, υπάρχει και κάποια επαγγελματική υπόσταση. Να μην πάρει καμιά άλλη εταιρεία την έκθεση στα χέρια της και την ξεσκονίσει… και δείχνει ότι όλα τα κακά της μοίρας μας τα αποδέχεται η   Ernst & Young. Να πληρωθεί τη «δύσκολη» δουλειά που έκανε και τα υπόλοιπα τα τακτοποιεί ο… Μπαλαμπάνος. Τα μέλη να είναι καλά που ανανέωσαν το συμβόλαιο με τους ίδιους ορκωτούς λογιστές. Ίσως για να έχουν χρόνο να πάρουν τη γραπτή… δέσμευση της Ελλάδας για το δάνειο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ, που έχει εγγυηθεί το ελληνικό κράτος.

5. Αναφορά προέδρου. Το πιο σπουδαίο σημείο της έκθεσης του Μπαλμπάνου ήταν τα 11 500 δολάρια που έδωσε στην Κοινότητα το «Λακωνικό Φόρουμ» από εκδήλωση στην Ελλάδα, παρακαλώ (δεν θα έρχονται μόνον από την Ελλάδα οι τραγουδιστές και οι τραγουδίστριες να μας παίρνουν τα δολάρια) και το άλλο σπουδαίο να κατακεραυνώσει όσους διοχετεύουν φήμες ότι ο Αγγελόπουλος (δικηγόρος, αντιδήμαρχος του δήμου Λαβάλ, στέλεχος του Liberal Party) και ο Παγώνης (λογιστής, συνέταιρος της εταιρείας Pagonis-Markatos, στέλεχος του Liberal Party) πήραν 70 000 δολάρια για την εργασία τους, όσον αφορά στην υπόθεση ένωσης των δυο Κοινοτήτων. «Δεν πήραν δεκάρα». Οπωσδήποτε δεν πήραν, διότι δεν έχουν ανάγκη να πάρουν. Αλλά ποιοι πήραν; τα γραφεία τους, οι υπάλληλοί τους, τα έβαλαν από την τσέπη τους; ο πρόεδρος σταματά πάντα, κάπως απότομα στις εξηγήσεις του. Αλλά δεν πειράζει, ως πρόεδρος μιας μη εκλεγμένης, αλλά αυτοδιορισμένης, με τις ευλογίες και του Παγώνη και του Αγγελόπουλου και των άλλων Ελλήνων-στελεχών του Φιλελεύθερου κόμματος, δεν έχει ανάγκη να μακρολογεί. Ως Λάκωνας εξάλλουλακωνίζει, με τη διαφορά που οι Λάκωνες με λίγα λόγια λέγανε πολλά, ενώ αυτός δεν λέει τίποτα.

Ευτυχώς που θα απαλλαγούμε για λίγο καιρό από την προεδρική του παρουσία, μια και οι κανονισμοί τον υποχρεώνουν να πάρει μια προεδρική άδεια για μια διετία. Όχι ότι θα απαλλαγούμε και από την παρουσία του στο Δ.Σ. Εξάλλου είναι τόσο αναγκαίος για το Φιλελεύθερο Κόμμα και τον Σεβαστό γέροντα Μητροπολίτη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Καναδά.

Advertisements