Le Monde – Goldman Sachs, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Mario Draghi, Mario Monti και Λουκά Παπαδήμου

Τι κοινό έχουν Mario Draghi, Mario Monti, και Λουκάς Παπαδήμος; Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο νεοδιορισμένος πρωθυπουργός  της Ιταλίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανήκουν και κατέχουν διαφορετικούς τίτλους στην «Κυβέρνηση Sachs»-Ευρώπης. Η επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ έχει πράγματι υφάνει στην Ευρώπη ένα μοναδικό δίκτυο επιρροής, υπογείως και δημόσια.

Σε κάθε διαγωνισμό, θα πρέπει να υπάρχει μια ιεραρχία. Το πρώτο βραβείο πήγε στο Mario Draghi, φυσικά, αντιπρόεδρο της Goldman Sachs στην Ευρώπη μεταξύ 2002 και 2005. Με τον τίτλο του εταίρου, είναι υπεύθυνος για το τμήμα «Οικονομικές σχέσεις με κυρίαρχα κράτη». Ως εκ τούτου, μία από τις αποστολές είναι να πωλήσει το χρηματοοικονομικό προϊόν «swap», το οποίο βοηθάει να κρυφτεί μέρος του δημόσιου χρέους, που είχε ως αποτέλεσμα να φτιασιδωθούν τα λογιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Στη συνέχεια, ο κ. Mario Monti, ο διεθνής σύμβουλος από το 2005. Στην τρίτη θέση έρχεται ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος έχει διοριστεί πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδος, μεταξύ 1994 και 2002, που συμμετείχε από εκείνη τη θέση, στην επιχείρηση νόθευσης των λογιστικών στοιχείων που διαπράχτηκε από την  GS. Διαχειριστής του ελληνικού χρέους είναι ο Πέτρος Χριστοδούλου, επίσης ένα πρώην μέλος της GS.

Δύο άλλα βαριά πυροβολικά έχουν το πάνω χέρι στην επιχείρηση της αποκαθήλωσης του ευρώ, ο Otmar Issing, πρώην πρόεδρος της Bundesbank και ο Jim O’Neill, ο εφευρέτης της έννοιας της BRICS, το ακρωνύμιο για τις αναδυόμενες αγορές με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης (B)résil, (R)ussie, (I)nde, (C)hine et Afrique du (S)ud). Ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs International, και απλό μέλος της προς το παρόν, ο Ιρλανδός Peter Sutherland, έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διάσωση της Ιρλανδίας. Τέλος, ο Paul Deighton, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια στην Goldman Sachs, είναι εκτελεστικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Όλοι γνωρίζουν ότι ο αθλητισμός όπως και η φιλία είναι εκτός ανταγωνισμού.

Ωστόσο, πέρα ​​από τα φαινόμενα, το δίκτυο επιρροής που έκανε την Goldman Sachs να εξουσιάζει, πριν ή κατά τη διάρκεια της πολιτικοχρηματιστηριακής αναταραχής του 2008, έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους. Πράγματι, οι συνεργάτες με τους οποίους κρατούσαν επαφές οι πρώην ανώτεροι κεντρικοί τραπεζίτες, κινητοποιήθηκαν για να κινήσουν τα νήματα, αλλά φάνηκε να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί σε σχέση με τους ευαίσθητους πολιτικούς, μπροστά στην αντιδημοτικότητα των επαγγελματιών των χρηματοπιστωτικού συστήματος που θεωρούνται ότι ευθύνονται για την κρίση. Εκεί που η Goldman Sachs θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιήσει τα ταλέντα της,  όπως σε μια σειρά από περιπτώσεις – Ελλάδα, η κερδοσκοπία έναντι του ευρώ, το σκάνδαλο Abacus όπου συμμετείχε ο γάλλος υπάλληλος της Goldman-Sachs, Fabrice Tourre – τα φορτώνει στις πλάτες της δημόσιας εξουσίας.

Το καρνέ διευθύνσεων είναι χρήσιμο αλλά δεν αρκεί από μόνο του, σε έναν περίπλοκο και τεχνο-οικονομικό κόσμο και μπροστά σε μια νέα γενιά βιομηχάνων που διακατέχονται από όχι και τόσο μεγάλο σεβασμό για το κατεστημένο. Οι Ευρωπαίοι αφέντες πού ‘βαλαν στόχο να κατακτήσουν τον κόσμο, χειραφετούνται από τους σταυροφόρους των μεγάλων χρηματοδοτών, τύπου Goldman Sachs. Η απαίτηση του σεβασμού του μετόχου, οι απαιτήσεις διαφάνειας των λογαριασμών και των εντολών επέκτασης στο εξωτερικό μειώνει την αποτελεσματικότητα του «κυκλώματος». Τέλος, οι ευρωπαίοι πελάτες της, και όχι μόνον, γίνονται πιο απαιτητικοί σε σχέση με την ποιότητα και την ανεξαρτησία των συμβούλων επιχειρήσεων,  απαιτούν τη συμμόρφωση σε στοιχειώδεις ηθικούς κανόνες.

Και είναι εκεί που τραυματίζεται η Goldman Sachs, επειδή θέλει να χώνει τους ανθρώπους της, χωρίς να αποκαλύπτονται. Αυτός είναι ο λόγος που οι απεσταλμένοι της κρύβουν τη σχέση αυτή, όταν δίνουν μια συνέντευξη ή όταν προβαίνουν σε μια επίσημη αποστολή (όπως συνέβη στην περίπτωση του Monti στον οποίο ανατέθηκε, το 2010, μια μελέτη σχετικά με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, José Manuel Barroso).

Ο Mario Draghi διαβεβαιώνει ότι κατά την περίοδο που εργαζόταν στην GS το 2002, δεν είχε καμία σχέση με τη νόθευση των ελληνικών λογαριασμών, που ενορχηστρώθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από την τράπεζα, και παραιτήθηκε το 2005, ένα χρόνο πριν την περίοδο που η Goldman Sachs δεν ξαναπουλάει μέρος των γνωστών πλέον «swap» στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα, την πρώτη εμπορική τράπεζα της χώρας, η οποία είχε  επικεφαλής τον πρώην υπάλληλο της Goldman Sachs, Πέτρο Χριστοδούλου, σημερινό επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Ελληνικού Χρέους.

Πηγή: http://www.lemonde.fr/europe/article/2011/11/14/goldman-sachs-le-trait-d-union-entre-mario-draghi-mario-monti-et-lucas-papademos_1603675_3214.html

Advertisements