«Το τελευταίο καταφύγιο του μπαγαπόντη»

Ο καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών Ευκλείδης Τσακαλώτος μας θύμιζε, σε ένα πρόσφατο άρθρο του, ότι ο Samuel Johnson (συντηρητικός Άγγλος λόγιος του 18ου αιώνα) ισχυριζόταν ότι ο πατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του μπαγαπόντη: όταν όλα τα άλλα επιχειρήματα έχουν καταρρεύσει, βγαίνει ο μπαλαντέρ της εθνικής ευθύνης για να βραχυκυκλώσει τη συνέχιση της συζήτησης.

Τον μπαγαπόντη του Samuel Johnson μου θύμισε η ανακοίνωση της Επιτροπής Εράνου της Μεγα-μεγαλώνυμης, που ξεκινά τον Έρανο, διάρκειας τριών περίπου μηνών, μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2012.

Ο λόγος που γίνεται ο Έρανος είναι να συγκεντρωθούν οικονομικοί πόροι για τα σχολεία της Κοινότητάς μας. Με έμφαση γράφουν ΣΧΟΛΕΙΑ για να μας τονίσουν ότι είναι για τα σχολεία και όχι για τίποτα άλλο. Επομένως όλα τα σχολεία της Κοινότητάς μας.

Η επιτροπή ενημερώνει την παροικία ότι οι περικοπές της κρατικής επιχορήγησης ανέρχονται μέχρι τώρα, σε 1 000 000$. Χωρίς αμφιβολία τίθεται αυτό το επιχείρημα για να ευαισθητοποιηθεί η παροικία και να προσφέρει, όσον το δυνατόν, περισσότερα χρήματα, ώστε να καλυφθούν και οι περικοπές. «Τα σχολεία μας είναι ο συνδετικός μας κρίκος και το μέσο διατήρησης του πολιτισμού μας, της ιστορίας και της κληρονομιάς μας. Ας δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να περηφανεύονται για τα δικά τους επιτεύγματα μετά την εκπαίδευσή τους, στα σχολεία μας.» Ευχόμαστε από καρδιάς να το πιστεύουν και οι ίδιοι, όταν το διαβάζουν.

Η ίδια επιτροπή προσέφερε τις υπηρεσίες της και κατά τη διοίκηση του κ. Γ. Θεοδοσόπουλου. Επί της προεδρίας, του φιλελεύθερου αυτού προέδρου (φήμες έλεγαν ότι είχε βουλευτικές βλέψεις για την περιοχή που άφησε ο φιλελεύθερος επαρχιακός βουλευτής, κ. Σύρρος)  και με τη στήριξη του φιλελεύθερου ελληνικού λόμπι, η Κοινότητα άφησε την φιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Σαρέ, να προβεί στις περικοπές χωρίς καμιά παροικιακή αντίδραση. «Χωρίς φασαρία», όπως έλεγε ο κ. Θεοδοσόπουλος, «πέτυχε» την περιοδική περικοπή των επιχορηγήσεων με αποτέλεσμα να φτάσουν οι περικοπές μέχρι το 2014-15 στα 1 5000 000$. Οι υπεύθυνοι για αυτή την τσουναμική επίθεση της Φιλελεύθερης κυβέρνησης στην ελληνική παροικία, ζητούν από την παροικία να πληρώσει τη ζημιά που αυτοί για τα μικροκομματικά συμφέροντά τους, της επέβαλαν. Στο επιστολόχαρτο επιβεβαιώνεται ότι μέλος της επιτροπής είναι και ο κ. Γ. Θεοδοσόπουλος, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής «χωρίς φασαρία», από την οποία πέρασε ανενόχλητη η φιλελευθερη κυβέρνηση. Βγάζουν τώρα, που τους συμφέρει, τον μπαλαντέρ για να «βραχυκυκλώσουν τη συνέχεια της συζήτησης»: την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τα σχολεία μας. Δεν τα σκέφτονταν όταν διέγραφαν τον πρώην πρόεδρο κ. Β. Κατσαμπάνη γιατί έλεγε… «όλα πάνε καλά» και τον γραμματέα και εκδότη της εφημερίδα «Eλληνικός Ταχυδρόμος» κ. Η. Θεοδωρακόπουλο και τον κ.Δ. Μανούσο, που μαζί με το Δ.Σ. είχαν εξασφαλίσει την υπόσχεση του επαρχιακού πρωθυπουργού κ. Σαρέ για την υποστήριξη ίδρυσης γυμνασίου. Ας θυμόμαστε ότι την τύχη τους θα μπορεί να την έχει κάθε ειλικρινής συμπάροικος που δίνει κάτι παραπάνω στον οργανισμό αυτό, εκτός από ρεκλάμα και κομματική δουλοπρέπεια. Η αποκατάστασή τους από το Δ.Σ. είναι επιτακτική ανάγκη για να βρει αυτός ο οργανισμός τη δημοκρατική του πορεία. Αν νομίζουν ότι τα άτομα αυτά έβλαψαν την παροικία, εκτός από τον εαυτό τους, ας στείλουν τα παραστατικά στη δικαιοσύνη. Δεν μπορεί όμως μια ομάδα κομματικών αντιπάλων να εκτελούν τα μέλη της δυσαρέσκειάς τους. Τι παράδειγμα αλήθεια δείχνουν στους νεότερους, εκτός από αυτό που έλεγε  ο Samuel Johnson. Των μπαγαπόντηδων.

Το άλλο βέβαια προκλητικό, είναι το συμπέρασμα που βγάζει κανείς, όταν διαβάζει τον αποδέκτη του εράνου, τα «ΣΧΟΛΕΙΑ» μας, και διαβάζει ποιες είναι οι περικοπές που επιβλήθηκαν, περικοπές που έγιναν από την επαρχιακή κυβέρνηση στα ημερήσια σχολεία της Μέγα-μεγαλώνυμης. Ο συλλογισμός οδηγεί λογικά στην παραδοχή ότι τα ΣΧΟΛΕΙΑ μας είναι μόνον ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ και ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, διότι σε αυτά θα γίνουν περικοπές ύψους 1 500 00$ μέχρι το 2014-15. Όλοι οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους για να μάθουν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό μας, στα σχολεία ΠΛΑΤΩΝ-ΟΜΗΡΟΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, και Αγ. Νικόλαος, της Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης, δεν θεωρούνται μέρος των ΣΧΟΛΕΙΩΝ μας για τους ερανοβάμονες. Επιβεβαιώνεται η πολωτική αυτή στάση και από την μη συμμετοχή εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης, στην επιτροπή εράνου. Σε αυτήν συμμετέχουν μόνον οι προέδροι των επιτροπών γονέων των Socrates.II,III,IV,V και Démosthène. Γιατί εκεί πηγαίνουν μόνον τα έσοδα του Εράνου.

Είναι γνωστό ότι από το 1990 περίπου, οι κυβερνήσεις, ομοσπονδιακή και επαρχιακή, κατήργησαν την επιδότηση των σχολείων της Συμπληρωμτικής Εκπαίδευσης. Τότε, επί συντηρητικής κυβέρνησης Malroney, σταμάτησε η ετήσια επιδότηση των 15$ ανά μαθητή ανά σχ. χρονιά, και η επαρχιακή κυβέρνηση ακολούθησε πάραυτα να περικόψει το ίδιο ποσόν που έδινε παράλληλα. Δηλαδή τα σχολεία της Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης της Κοινότητας μας, τα ΣΧΟΛΕΙΑ μας, έχαναν κάθε χρόνο από το 1990 περίπου 30$ ανά μαθητή ανά σχολικό έτος. Με έναν μέσο αριθμό 1000 μαθητών, στα τελευταία 20 χρόνια τα σχολεία έχασαν πάνω από 600 000$. Γι’ αυτές τις περικοπές των ΣΧΟΛΕΙΩΝ μας, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε η Ερανική Επιτροπή.

Ας σταματήσουν οι μπαγαποντιές.

Η Ερανική Επιτροπή με την υποστήριξη και ευθύνη της Μεγα-μεγαλώνυμης αδιαφορεί για τα σχολεία ΠΛΑΤΩΝ-ΟΜΗΡΟΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, και Αγ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ της Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης. Ο έρανος είναι για τα ημερήσια σχολεία ΣΩΚΡΑΤΗΣ και ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, αλλά ουσιαστικά συμπεριφέρεται όπως ο μπαγαπόντης του Samuel Johnson, χρησιμοποιεί τα σχολεία ως βιτρίνα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό για να βραχυκυκλώσει τη συζήτηση, για να συγκεντρώνει χρήματα και να νομιμοποιείται μια διοίκηση που δεν είναι εκλεγμένη από τα μέλη της ελληνικής παροικίας και βυθίζεται στην οικονομική κρίση, από την οποία προσπαθεί να σωθεί ξεπουλώντας την περιουσία της Κοινότητας.

Βάζει στην παροικία το δίλημμα: Ή δίνετε υποστηρίζοντας μια ολιγαρχική διοίκηση με απαράδεκτη ευνοιοκρατία στα ημερήσια σχολεία είς βάρος της Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης, που διαγράφει όποιον της αρέσει ή αφήνετε να μολυνθεί το ίδιο το αίμα μας.

Τα ηθικά διλήμματα όταν συσσωρεύονται δημιουργούν μακροπρόθεσμα συστημικό θάνατο και εξαφάνιση. Καλό είναι οι διοικούντες να τα διορθώνουν έγκαιρα.

Για όσους αποφασίσουν να ενισχύσουν την ολιγαρχική, πολωτική και ευνοιοπροσκείμενη στάση αυτής της διοίκησης, μπορούν να παραγγέλνουν τα λαχεία τους:

(1) επισκεπτόμενοι τα κεντρικά γραφεία 5777 Wilderton Ave. Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-17:00

(2) τηλεφωνώντας στο 514-738-2421 εσωτ. 114

(3) ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση fundraisingcommittee@hcgm.org

(4) από τα σχολεία (σ.σ.: στα οποία συμπεριλαμβάνονται και σχολεία Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης) και τις εκκκλησίες της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλ.

Επίτιμη πρόεδρος της Ερανικής Προσπάθειας είναι η κ. Μαίρη Ντέρου, σύμβουλος του Δήμου Μοντρεάλ, για την περιοχή του Park Extension.

«Ας δώσουμε την πραγματική δυνατότητα στα παιδιά μας, να περηφανεύονται για τα δικά τους επιτεύγματα μετά την εκπαίδευσή τους, στα σχολεία μας». Αυτή της ελληνικής πίστης στους δημοκρατικούς θεσμούς, που είναι μέρος της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας.

Επίτιμοι πρόεδροι της επιτροπής είναι ο Μητροπολίτης Σωτήριος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοντρεάλ. Από τον Μητροπολίτη περιμέναμε μια κάλυψη αυτής της ολιγαρχικής διοίκησης, αλλά από τον εκπρόσωπο της πατρίδας…. περιμέναμε μια πιο… διπλωματική στάση. Ας είναι.

Advertisements