Στην πλατεία του Λαού – OCCUPY MONTREAL

Peoples Square (ex- victoria Square), Montreal, Quebec - October 15, 2011Τρεις χιλιάδες δραστήριοι πολίτες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας του Μοντρεάλ, για να συμμετάσχουν στις 15 Οκτωβρίου στην παγκόσμια ημέρα κατάληψης.

The little patriote poses standing on the statue of Queen Victoria. 15 octobre 2011

Από το πρωί του Σαββάτου της 15η2 Οκτωβρίου άρχισε η κατάληψη με τους πρώτους πολίτες να στήνουν τις σκηνές του, τα συνεργεία σίτισης, πληροφόρησης και οι εκπρόσωποι διαφόρων πολιτικών ομάδων να μοιράζουν το προπαγανδιστικό τους υλικό. Ήταν μια μέρα διαφορετική από την άλλη. Τα κύρια μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν την αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας, με διάφορους αναλυτές οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο Καναδάς δεν έχει τις οικονομικές δυσκολίες των άλλων χωρών και κατά συνέπεια ο κόσμος δεν θα στηρίξει τις καταλήψεις.

Μέσα σε μια εβδομάδα και παρά τον καιρό ο οποίος αρχίζει σιγά και σταθερά να δείχνει το χειμωνιάτικό του πρόσωπο, οι ατομικές σκηνές επεκτάθηκαν και στο δυτικό τμήμα της πλατείας, ενώ το Σάββατο 22 Οκτωβρίου ένα τρίτο γκρουπ σκηνών στήθηκε στο νότιο πεζοδρόμιο, απέναντι από το ανατολικό τμήμα της πλατείας. Η θερμοκρασία το Σάββατο προβλέπεται να πέσει στους 5 βαθμούς κελσίου. Η πλατεία Βικτωρίας περιστοιχίζεται από μεγάλα κτίρια τραπεζών και του χρηματιστηρίου. Έτσι τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, όταν άνοιξαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι εργαζόμενοι σε αυτά, με τις γραβάτες και τα γερμανικά αυτοκίνητα έδειξαν τις φιλικές τους διαθέσεις, συμμεριζόμενοι το σκοπό των καταληψιών. Θερμά χαμόγελα, υποστήριξη και προσφορά ενός ζεστού καφέ προσέδιδαν μια νέα αίσθηση, την αίσθηση ότι ακόμα και οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα γνωρίζουν ότι κάτι… δεν πάει καλά.

Το άγαλμα της βασίλισσας Βικτωρίας, σύμβολο της αγγλικής κατοχής του κεμπεκιώτικου λαού, στην καρδιά της παλαιάς πόλης Ville-Marie. Το όνομα κρατάει ακόμα η κοινότητα Ville-Marie του δήμου Μοντρεάλ.

Το Σάββατο 22 του Οκτώβρη παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «Το χρήμα> («L’Argent») (Isaac Isitan). Μια συγκριτική προσέγγιση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία και την Αργεντινή. αναφορά γίνεται και στον τρόπο που μερικές κοινωνίες τυπώνουν το δικό τους χρήμα για να τονώσουν την δική τους παραγωγή.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου προβάλλεται η ταινία «RÉPUBLIQUE: un abécédaire populaire» by Hugo Latulippe

Σάββατο 29 του Οκτώβρη: «EARTH KEEPERS: Ένας οδηγός επιβίωσης σε ένανπλανήτη που καταστρέφεται.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου: «CHERCHER LE COURANT» by Nicolas Boisclair et Alexis by Gheldere

Σάββατο 5 Νοεμβρίου: LA RÈGLE D’OR» by Nicolas Paquet

Κυριακή 6 νοεμβρίου: «GODIN» by Simon Beaulieu.

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 7μ.μ. και θα ακολουθεί συζήτηση με τους παραγωγούς τους.

Από την συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, η οποία μετονομάστηκε αργότερα με ψήφισμα και έγκριση από τη γ.σ. των παρόντων, σε πλατεία του λαού.

Advertisements