ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ-2

Το 60% των ελλήνων πολιτών εκτιμάται ότι, όταν τους ρωτούν τηλεφωνικά (μέσα στον Σεπτέμβρη), επιλέγει ένα από τα δυο κόμματα, ΝΔ ή ΠαΣοΚ. Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ σημαντική, αν και η αδιευκρίνηστη ψήφος έχει κατανεμηθεί όχι αναλογικά αλλά σύμφωνα με μια τεχνική, βάση της οποίας είναι τα εκλογικά αποτελέσματα. Εδώ υπάρχει μια ένσταση, με επιφύλαξη, διότι τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα ήταν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες από τις συνθήκες που βιώνει ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές. Εντός της παρένθεσης έχουμε τα κατά προσέγγιση ποσοστά χωρίς τη διανομή της αποχής. Αν η ανάλυσή μας είναι επειχηρηματολογικά σωστή μπορεί να εμφανίζονται σφάλματα (επαναλμβάνουμε με επιφύλαξη διότι δεν γνωρίζουμε την μεθοδολογία κατανομής αυτών των ποσοστών) τα οποία ίσως οριακά να ανατρέπουν την ευοίωνη εικόνα πλειοψηφίας που θέλει να δείχνει η συντηρητική ιδεολογία.

Τη δημοσκόπηση χρηματοδότησε η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και ο όμιλος «ΣΚΑΙ». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pi (PUBLIC issue) η αποχή έφτανε το 34,5%

Με διανομή της αποχής (οπότε ανεβαίνουν τα ποσοστά κυρίως των δυο μεγάλων κομμάτων), τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Νέα Δημοκρατία: 32% (30%-34%) (περίπου 21,5% χωρίς το ποσσοστό της αποχής)
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα: 28% (25.5%-30.5%) (περίπου 19% χωρίς το ποσσοστό της αποχής)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας: 10,5% (9.5%-11.5%) (7% χωρίς το ποσσοστό της αποχής)
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς: 9% (7,5%-10,5%) (5% χωρίς το ποσσοστό της αποχής)
Λαϊκός Ορθόδοξος Συνασπισμός: 8% (7%-9%) ( 5% χωρίς το ποσσοστό της αποχής)
Οικολόγοι: 4% (3%-5%) (3% χωρίς το ποσσοστό της αποχής)
Δημοκρατική Αριστερά: 3% (2%-4%) (2% χωρίς το ποσσοστό της αποχής)
Δημοκρατική Συμμαχία: 1.5% (0,5%-2,5%) (1% χωρίς το ποσσοστό της αποχής)
Λοιπά Κόμματα: 4% (2% χωρίς το ποσσοστό της αποχής)

ΣΎΜΦΩΝΑ με την μεθοδολογία της – Pi -:

Η ΝΔ παρουσιάζει μια μικρή πτώση μισής μονάδας, ασήμαντη ουσιαστικά, ενώ το ΠαΣοΚ μια αύξηση του 1.5% σε σχέση με τον Ιούλη. Η δημοσκόπηση του Ιούλη είχε γίνει πριν την «συναίνεση» και ίσως η άνοδος του κυβερνητικού κόμματος να οφείλεται στην ικανότητα να διευρύνει την ενίσχυσή του. Το ΚΚΕ έπεσε σε σχέση με τον Ιούλιο κατά μια μονάδα, ο ΣυΡιζΑ παρέμεινε σταθερός, με το ΛαΟΣ να έχει κερδίσει μισή μονάδα,όπως και η ΔημΑρ. Κατά την ανάλυσή των στοιχείων της Pi,  η ενίσχυση των δυο κομμάτων αρχίζει να παρουσίαζει ανοδική πορεία, που σημαίνει ότι, είτε ο κόσμος απαντά συντηρητικά γιατί έχει κουραστεί και αναμένει κοινωνικές εντάσεις είτε διότι η πολιτική της κυβέρνησης και των συναινέσεων ενισχύουν την πεποίθηση των πολιτών ότι το τιμόνι της διακυβέρνησης είναι σταθερό στην πορεία του, που δεν είναι απαραίτητο να πιατεύουν ότι αυτή η πεποίθηση είναι πραγματική, αλλά τουλάχιστον ηχεί θετικά στα αυτά τους. Η δημοτικότητα των κομμάτων, που δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε προτίμηση ψήφου, φέρνει πρώτο το κόμμα της «Ν.Δ.» με 33%, ακολουθούμενο από τον «ΛαΟ.Σ.» με 31%, τον «ΣΥΡΙΖΑ» με 29%, το «ΠΑΣΟΚ» και το «ΚΚΕ» με 25%.

Σχετικά με πρόωρες εκλογές, το 31% υποστηρίζει ότι «χρειάζεται να γίνουν», ενώ το 57% νομίζει ότι «μάλλον θα γίνουν». Παρόλα αυτά το ποσοστό που θεωρεί ότι «Σήμερα στην Ελλάδα χρειάζεται να γίνουν εκλογές» μειώθηκε από το 34% τον Ιούλιο στο 31% τον Σεπτέμβρη, που αντιπροσωπεύει αριθμητικά το ποσοστό της ελλάσσωνος αντιπολίτευσης εκτός του Λα.Ο.Σ.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η αντιπολίτευση θέλει να γίνουν εκλογές, παρά το γεγονός ότι δεν διακρίνεται καμιά φωτεινή ακτίνα ανακατάταξης των συσχτισμών δυνάμεων. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι μάλλον θα γίνουν εκλογές, αίσθηση η οποία οδηγεί στην άποψη αυτή είτε διότι η αντιπολίτευση  δημιουργεί εντυπώσεις, είτε διότι υπάρχει μια κατιούσα πορεία της κοινωνικής συνοχής. Δεδομένου ότι η ελκυστικότητα των δυο κομμάτων δείχνει αύξηση τον Σεπτέμβρη, και μάλιστα προς όφελος του κυβερνητικού κόμματος, είναι μια ένδειξη ότι το ΠαΣοΚ μπορεί να επιλέξει τις κάλπες στον ορίζοντα που θα κλείνει η ψαλίδα των ποσοστών.

Μετά τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση εμφανίζεται δυναμικότερη και με παροχές που θα της επιτρέψουν να ξαναφέρει ίσως δυνάμεις πίσω στο εκλογικό του σώμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα χωρίς την αποχή τα συμπεράσματα είναι τελείως διαφορετικά:

1. μόλις το 40% των ελλήνων πολιτών παραμένουν στα δυο κόμματα εξουσίας ή το 45% υποστηρίζει τη δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική (ΛΑΟΣ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

2. Το υπόλοιπο 55% είναι διασπασμένο. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμμία ενωμένη αριστερά. Άρα μένει ένα 48% από το οποίο μόνον 13.5% είναι στο χώρο της αριστεράς και το υπόλοιπο 34.5% απέχει και/ή θα αποφασίσει αργότερα.

Άρα ένα σενάριο εκλογών είναι να αναδειχτεί κυβέρνηση η ΝΔ και να αποχωρήσει ο ΓΑΠ, ή να επανεκλεγεί το ΠΑΣΟΚ και να συνεχίσει η ίδια ευρωπαϊκή πολιτική, επικυρωμένη  και από τους έλληνες πολίτες και ένα άλλο σενάριο να βγει μια μειοψηφική κυβέρνηση που λοπως λέει και ο Γ. Καρατζαφέρης θα είναι από πίσω να τη στηρίζει και να την σπρώχνει. Το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται για εκλογές όσο έχει τη συναίνεση της δεξιάς, δηλαδή όσο πράττει τις πολιτικές της Ευρώπης. Το μόνο που το ΠαΣοΚ χρειάζεται να κάνει είναι να ισχυροποιήσει την συνεργασία με Γαλλία και Γερμανία (άξονας Ολλανδία-Αυστρία-Φινλανδία), να λεονταρίζει προς την Τουρκία και να κόβει το κατάλληλο πάχος από το εισόδημα του έλληνα πολίτη, περσσότερο από αυτούς της κατηγορίας κιλών Πάγκαλου-Βενιζέλου και λιγότερο από αυτούς της κατηγορίας κιλών ΓΑΠ. Το μόνο που δεν πρόκειται να κάνει είναι η απλή αναλογική, ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, και η ενίσχυση των προγραμμάτων ανάκαμψης της πρωτογενούς και δευτερογενούς οικονομικής δραστηριότητας. Ο τουρισμός πάει καλά και οι εξαγωγές ακόμη καλλίτερα.

Advertisements