Έκτακτη εισφορά ακινήτων για δυο χρόνια-Μέρος 1ο

Τόσο η Τρόικα όσο και οι ευρωπαίοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι τα ψέμματα τελείωσαν, «είτε κάνετε αυτά που μας έχετε υποσχεθεί, είτε πάτε στο διάολο» φαίνεται να ήταν το μήνυμα που πήρε ο υπ. Οικονομικών από την «Ενωμένη Ευρώπη».

Η απόφαση του κ. Ε. Βενιζέλου, ως άμεση αντίδραση στο μήνυμα της Ευρώπης, ήταν να κινηθεί με αστραπιαία ταχύτητα και να ανακοινώσι την έκτακτη εισφορά.

Ο φόρος ακινήτων, αν και δεν είναι γνωστός στις λεπτομέρειές του, θα ήταν πολύ κουτό να μην είναι απλός και ξεκάθαρος:

1. Ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και την αντικειμενική αξία θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης φόρο.

2. Ο φόρος θα χρεώνεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αν και αυτό καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων, υπάρχουν ακίνητα που έχουν διακόψει το ηλεκτρικό, είτε διότι τα ακίνητα παραμένουν κλειστά, είτε διότι τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που δεν ηλεκτροδοτούνται, είτε τέλος διότι είναι επιλογή του ιδιοκτήτη να έχει εναλλακτική ηλεκτρική ενέργεια. Εν πάσει περιπτώσει, αυτά τα ποσοστά ίσως είναι μικρά, πολύ μικρά.

3. Εάν το ακίνητο ενοικιάζεται, το φόρο τον πληρώνει ο ενοικιαστής και τον εισπράτει από τον ιδιοκτήτη.

Τα αυθαίρετα θα πληρώσουν;

Ο νόμος αναφέρει φόρο ανάλογα με την έκταση της δομημένης ακίνητης περιουσίας. Άρα αν τα αυθαίρετα θεωρούνται ως περιουσία, συμπεριλαμβάνονται.

Πως χρεώνονται:

Η χρέωση γίνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Με αντικειμενική τιμή έως 500 ευρώ/τ.μ., η έκτακτη εισφορά θα είναι 0.5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακίνητο 100τ.μ. θα έχει έκτακτη εισφορά 50 ευρώ.

Στη Δυτική Αττική οι αντικειμενικές αξίες είναι άνω των 500 ευρώ.

Στην Αθήνα η Β. Σοφίας έχει αντικειμενική αξία 7000 ευρώ

Στην ανατολική αττική από 650-4000 ευρώ

Στην περιφέρεια Πειραιώς 650-2700 ευρώ

Στον οικισμό ΣΠΙΤΑΚΙΑ της Καλαμάτας η αντικειμενική αξία είναι 500 ευρώ/τ.μ., και αυξάνεται στους άλλους οικισμούς και το κέντρο της Καλαμάτας. Άρα το πιθανότερο είναι η εισφορά μας να είναι από 5-10 ευρώ. Έτσι ένα ακίνητο 100 τ.μ. θα πρέπει να καταθέσει εισφορά του ύψους των 500 -1000 ευρώ. Για δυο χρόνια.

Advertisements