Τι σύμπτωση…

Σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουνίου προσπάθησα να δικτυωθώ με τη βουλή, για να παρακολουθήσω τη συζήτηση και ψηφοφορία για το «μεσοπρόθεσμο». Φευ, τι δίκτυο είχε απογυμνωθεί. Ο browser προσπαθούσε επί λεπτά να πάρει το μήνυμα. Φευ, μετά από αρκετά λεπτά που φαίνονται αιωνιότητα, σε αυτή την περίπτωση, διότι ακινητοποιείσαι, περιμένοντας, εμφανίζεται η σελίδα, αν είσαι τυχερός. Κουτσουρεμένη, με τις λεζάντες που αντικαθιστούν τους δεσμούς.

Πρώτη πρόταση στην αρχή της σελίδας «Παράκαμψη βοηθητικών συνδεσμων». Προχωράω προς τα κάτω να βρω το εικονίδιο για να συνδεθώ στο κανάλι της βουλής… βρίσκω στη θέση του μια λεζάντα μόνον «Τηλεόραση της Βουλής». Πατώ επάνω και δεν βγαίνει τίποτα, αντί της τηλεόρασης ανοίγει ένα νέο παράθυρο με τις πληροφορίες: Proxy error, the proxy server received an invalid response from an upstream server. The proxy server could not handle the request GET/Enimerosi/Vouli-Tileorasi. Reason: error reading from remote server.

Η αγανάκτηση πρέπει να είναι δικαιολογημένη, όχι γιατί κατέβασαν τις πληροφορίες και συγκεκριμένα την τηλεόραση. Αν π.χ. η Ελλάδα ήταν κάτω από τη μπότα της Χούντας, αυτό θα ήταν απόλυτα αναμενόμενο και δεν θα αγανακτούσε κανείς. Απλά θα επιβεβαιώνε του «λόγου το αληθές», δηλ. ότι βρισκόμαστε κάτω από μια χούντα.

Τώρα, τα πράγματα μας είπαν ότι είναι διαφορετικά. Έχουμε δημοκρατία, στο λίκνο της δημοκρατίας. Έχουμε δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, κλπ. Αλλά όταν η τηλεόραση της βουλής κλείνει «τυχαία» την ώρα που πρόκειται οι βουλευτές να ψηφίσουν για το «μεσοπρόθεσμο», τότε κάτι δεν πάει καλά. Κάτι πραγματικά δεν πάει καλά.

Στην τελευταία αναμετάδοση, τα κόμματα της εξουσίας με πύρινους λόγους υποστήριξαν τις θέσεις τους. Ιδιαίτερα οι βουλευτές του ΠαΣοΚ αναφέρθηκαν στην επιλογή του κομματικού τους συμφέροντος και της εθνικής ανάγκης. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι εμείς ζητάμε από τους εταίρους μας να μας δανείσουν, αλλά δεν σκεφτόμαστε ότι και οι κυβερνήσεις των εταίρων λογοδοτούν στο λαό τους, και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε, γιατί μας δανείζουν για να ξεπεράσουμε την κρίση. Μέχρι τώρα μας δάνειζαν οι «αγορές», τώρα είναι οι λαοί της Ε.Ε., οι εταίροι μας. Αναρωτιέμαι αν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες κατεβάζουν τα «διαδικτυακά ρολά» της βουλής όταν πρόκειται να ψηφίζουν, ή μήπως ο κ. Βενιζέλος προτιμά να είναι στην Ευρώπη αλλά να ακολουθεί η κυβέρνησή του τις πρακτικές της Αιγύπτου, που είχε κατεβάσει το διαδίκτυο για να μην επικοινωνεί ο κόσμος μέσα από το F/Book και  ίσως άλλα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας.

Απλά μερικές σκέψεις για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της ελληνικής εξουσίας. Είναι και αυτό ένα δείγμα ότι όσο και να προσπαθούμε να βάλουμε «τάξη» στη διαφθορά, οι ηγέτες μας απλά την θέλουν μόνο για τους εαυτούς τους. Και καλά κάνουν που δεν θέλουν να την μοιραστούν μαζί μας, γιατί (α) δεν είναι για μας και (β) είδαμε που καταντήσαμε τόσα χρόνια με την επιμονή τους να γίνουμε σαν και αυτούς.

Και η απόδειξη:

Ελληνική Βουλή διαδικτυακά αυτοαποκλεισμένη

Όταν η Δημοκρατία κατευθύνεται προς το Απόσπασμα...

Τελικά πέρασε το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ με 155 υπέρ, 5 «παρών» (ΔΗΣΥ) και 138 κατά. Ο κ. Καραγκούνης της ΝΔ απουσίαζε, η κ. Έλσα Παπαδημητρίου της ΝΔ ψήφισε υπέρ και ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής του ΠαΣοΚ ψήφισε κατά και διαγράφτηκε.

Η πλατεία Συντάγματος έγινε για μια ακόμη μέρα (σχεδόν 36 ημέρες είναι συγκεντρωμένοι οι αγανακτισμένοι Έλληνες) το συμβολικό πεδίο διαφοροποίησης της λαϊκής θέλησης και αυτής της κυβέρνησης. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι το παρακράτος δημιουργεί τους βανδαλισμούς και το χάος σε κάθε ειρηνική διαδήλωση των πολιτών. Για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται ότι η «Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες». Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η έλειψη μίσους μεταξύ των πολιτών και των εργαζομένων στα ΜΑΤ, με το επεισόδιο του κομμένου δάχτυλου του μέλους των ΜΑΤ. Μια εκκεχειρία διαμορφώθηκε ανάμεσα ΜΑΤ και διαδηλωτών μέχρι να βρεθεί το κομμένο δάχτυλο του αστυνομικού, ο οποίος αυτοτραυματίστηκε από λανθεσμένη ενέργεια κατά τη χρήση των χημικών και των δακρυγόνων, ένα από τα οποία έσκασε στο χέρι του. Λέγεται μάλιστα ότι το δάχτυλο τελικά βρέθηκε από έναν διαδηλωτή. Είναι χαρακτηριστική η κραυγή των διαδηλωτών μετά τη λήξη του συμβάντος, που καλούσαν τους διώκτες τους να συνεχίσουν «ελάτε τώρα βαράτε…» τους φώναζαν.

Τόνοι χημικών, προβοκάτορες, και συνταρακτικά γεγονότα που γράφουν ιστορία διαδραματίστηκαν και συνεχίζουν να διαδραματίζονται. Που θα καταλήξει αυτό το λαϊκό κίνημα; Θα διαμορφωθεί μια πόλωση μεταξύ εξουσίας και διαμαρτηρόμενου λαού; Θα διαμορφωθεί μια ύφεση της διαμαρτυρίας με αποτέλεσμα το κίνημα να χαλιναγωγηθεί και υποχωρήσει κάτω από τη δύναμη της κυβέρνησης και της εξουσίας; Μόνον ο χρόνος θα το δείξει. Κάθε κίνηση της κυβέρνησης, θα προκαλεί μια νέα αντίδραση του λαϊκού κινήματος, θετική ή αρνητική προς την εξουσία.

Πάνω από 100 τραυματίες και 500 με αναπνευστικά, και 30 προσαγωγές. «Άγρια κατασταλτικά μέτρα» επέβαλε η κυβέρνηση, αναφέρεται σε επιστολή της προς την κυβέρνηση η κομματική ηγεσία του ΠαΣοΚ. Ο τύπος αναφέρει για ειδικό σχέδιο της αστυνομίας να δημιουργήσει αναταραχή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ασκώντας ψυχολογική πίεση στους βουλευτές να επιλέξουν «ΟΧΙ» και το χάος της πλατείας ή «ΝΑΙ» και την εθνική σωτηρία. Εκτιμήσεις ανεβάζουν τις διμοιρίες των σωμάτων ασφαλείας που συμμετείχαν στη «σκούπα της πλατείας» σε 3000.

Παναγ. Κουρουμπλής-Έλσα Παπαδημητρίου

Κιλτίδης: Από το ΔΗΣΥ στο ΛΑΟΣ

Advertisements