H Γ.Σ. της ΕΚΜΜ – 15 Μαΐου 2011- Ακόμη μια απογοήτευση

Μια ακόμη απογοητευτική εικόνα παρουσίασε η Μεγαλώνυμη Κοινότητα του Μόντρεαλ, στη γενική συνέλευσή της 15ης του Μάη 2011. Τόσο απογοητευτική που ακόμα και ο ένθερμος υποστηρικτής εκδότης του εκκλησιαστικοδιαφημιστικού έντυπου «Ελληνοκαναδικό ΒΗΜΑ» την χαρακτήρισε με «οριακή σχεδόν απαρτία», και για να χρυσώσει το χάπι πρόσθεσε ότι «αργότερα έφτασαν 130». Σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς η απαρτία καθορίζεται στα 100 παρόντα μέλη. Ο αριθμός είναι ενδεικτικός της αδιαφορίας της παροικίας, αν κανείς θυμηθεί ότι επί προεδρίας Κ. Γεωργουλή οι γ.σ. διεξάγονταν με 600 παρόντα μέλη.
Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονταν και οι απολογισμοί των Κοινοτήτων Μοντρεάλ και Λαβάλ, πριν την ένωσή τους.
Το πρωτόγνωρο στην καθοδική πορεία της ΕΚΜΜ είναι και η νέα τακτική της προφορικής παρουσίας των απολογισμών της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής (Άγγελος Μαρίνος-τραπεζικός, Αντώνης Γκουβούσης-επιχειρηματίας, Διονυσία Χρυσούλη-ακτιβίστρια των σχολείων Σωκράτης, Σωτήρης Μυλωνάς και Πολύβιος Τσακανίκας-υποψήφιος βουλευτής του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού κόμματος, παρουσίασε προφορικά το πόρισμά της για τα έτη 2008 και 2009. Με την ευγενική συνεργασία ενός τραπεζικού, ενός επιχειρηματία μιας ακτιβίστριας και ενός συνειδητοποιημένου κουμμουνιστή, τα μέλη δεν είχαν και πολλές επιλογές παρά να υποταχτούν στο πόρισμα. Από που θα μπορούσαν άραγε να κάνουν κριτική; Αυτή η θλιβερή εικόνα υπό τη σκέπη της Μητρόπολης είναι και ο λόγος για τον οποίο η παροικία έχει καταλάβει ότι η Κοινότητα αποτελεί ένα ιδιωτικό κλαμπ μιας χούφτας ανθρώπων που διαχειρίζονται στο όνομα της παροικίας μια τεράστια περιουσία, εκατομυρίων δολαρίων. Εάν ο τραπεζικός και ο επιχειρηματίας είχαν αυτά τα κεφάλαια στην τράπεζα ή την επιχείρησή τους τότε η προφορική παρουσία του πορίσματος θα τους οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από την τράπεζα ή στην πτώχευση.

Μεγάλα ελλείμματα παρουσίαζε η αίθουσα δεξιώσεων (137000 περίπου) κατά τον τελευταίο οικονομικό απολογισμό. Αν και βρισκόμαστε στο 2011, η Εξελεγκτική επιτροπή δεν εξέτασε τα οικονομικά στοιχεία του 2010. Θα περιμένει μάλλον να περάσουν μερικά χρόνια για να αποφανθεί για τις ελλείψεις που θα έπρεπε να διορθωθούν «κάποτε στο μέλλον».
Το Αθλητικό Τμήμα παρουσίασε ένα έλλειμμα του ύψους των 79000$ περίπου, επί υπευθύνου του κ. Σπύρου Μοντσενίγου, ενός από τους πλέον δριμύτατους κριτές της διοίκησης Κατσαμπάνη. Σύμφωνα πάντα με το Ε.Β.»Εντύπωση προκάλεσε η απάντησή» του, αλλά στο τέλος υποσχέθηκε ότι «θα εξετάσει το θέμα» και θα δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Άραγε, τι πρόκειται να εξετάσει που δεν το είχε εξετάσει; ή δεν είχε ζητήσει η εξελεγκτική επιτροπή από τον κ. Μοντσενίγο να διευκρινήσει. Θα πείτε «ψηλά γράμματα».
Πολυέξοδοι, χρονοβόροι και με πολλά κενά ήταν σύμφωνα με την ταμία Άννα Θεοδώρου οι απολογισμοί (2 που έληγαν στις 9 Ιουνίου 2010, και ο τρίτος 10 Ιουνίου 2010-30 Ιουνίου 2010). Οι δυο προφανώς ήταν της ΕΚΜ και της ΕΟΚΛ και ο τρίτος της ΕΚΜΜ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ενωμένη κοινότητα ΕΚΜΜ χρωστούσε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010 5.820.834,00$ σε διάφορες τράπεζες και 6.147.128,00$ προς το ελληνικό δημόσιο. «Βέβαια» γράφει το ΕΒ σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα χρέη της ΕΚΜΜ προς τις διάφορες συναλλασσόμενες επιχειρήσεις που την τροφοδοτούν, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ελληνικό δημόσιο μας έχει ειδοποιήσει ότι «από την αρχή του 2012 δεν θα πληρώνει τις δόσεις» του χρέους της ΕΚΜΜ στην Bank of Scotia. Το υπόλοιπου αυτού του χρέους ανέρχεται σε 1.500.000,00$ σύμφωνα με το ΕΒ.
Ο πρόεδρος κ. Βασίλης Μπαλαμπάνος επιβεβαίωσε ότι ο ραδιομαραθώνιος για τα σχολεία απέφερε 125,000.00$ και ο χορός για τα σχολεία 96,060.00$. Η ανανέωση της άδειας του σχολείου ΣΩΚΡΑΤΗΣ, επιτεύθηκε, μετά από τον οικονομικό έλεγχο του υπουργείου. Η καθυστέρηση της ανανέωσης οφειλόταν στην καθυστέρηση κατάθεσης του σχολικού απολογισμού στο υπουργείο από το γραφείο του γεν. διευθυντή του σχολείου. Σημειωτέον ότι το γραφείο του γεν. διευθυντή διαθέτει τουλάχιστον δυο προσωπικούς γραμματείς, πέρα από την υποστήριξη που έχει από το λογιστήριο. Σχετικά με την μητρόπολη, ο πρόεδρος ανέφερε ότι επανήλθε το χαράτσι των 600$ με απόφαση του μητροπολίτη για τα μυστήρια γάμων, βαπτίσεων και κηδειών.
Διαφορετικές τιμές παρουσιάζονται, όμως, στη σελίδα της Κοινότητας. ΓΑΜΟΙ: συνολικό κόστος 250$ (συμπεριλαμβάνονται τρεις συνδρομές των 50$, και αν τα εμπλεκόμενα μέλη είναι ήδη μέλη το αντίστοιχο ποσόν αφαιρείται). ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ: 200$ (συμπεριλαμβάνονται τρεις συνδρομές των 50$, και αν τα εμπλεκόμενα μέλη είναι ήδη μέλη το αντίστοιχο ποσόν αφαιρείται). ΚΗΔΕΙΕΣ: Δωρεάν. ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ: 50$ (ενοικίαση του χολ). Έτσι παρατηρούμε για ακόμη μια φορά ότι η κοινότητα έχει μπει στις εκκλησιαστικές «μπίζνες» του μητροπολίτη και φυσικά ο πολεμός θα συνεχίζεται…

Advertisements