Ο πρωθυπουργός κ. Steven Harper σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα


Μετά την ολοκλήρωση της συνδιάσκεψης του γκρουπ G-8, στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός του Καναδά κ. Steven Ηarper επισκέφτηκε την Ελλάδα με τη σύζυγό του, συνοδευόμενοι από αντιπροσωπεία Ελληνοκαναδών, προσκεκλημένων του καναδού πρωθυπουργού. ¨Ενας από τους προσκεκλημένους, ο οποίος με δημόσια επιστολή είχε σπεύσει να ανακοινώσει στην παροικία ότι έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει, ήταν ο επίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος. Το Σάββατο, από το σταθμό του CFMB, και κατά τη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος του κ. Μιχάλη Τελλίδη, η δημοσιογράφος κ. Ιουστίνη Φραγκούλη, ανακοίνωνε τη συμμετοχή και άλλων Καναδών ελληνικής καταγωγής, όπως του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλης, κ. Βασίλη Μπαλαμπάνου, του προέδρου του Ελληνοκαναδικού κογκρέσου κ. Γιώργου Μανωλικάκη, του πρώην προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο κ. Κώστα Μενεγάκη, του υπουργού κ. Tony Clement, κ.ά. Η διήμερη επίσκεψη έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακό, 28 και 29 Μαΐου.

Το Σάββατο ο καναδός πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου, τον πρόεδρο της βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ αργότερα συναντήθηκε με επιχειρηματίες καναδούς και έλληνες στο ξενοδοχείο Hilton. Το απόγευμα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης,

Η νεοφιλελεύθερη εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ανέφερε ότι το Σάββατο «ο πρωθυπουργός του Καναδά κ. Στίβεν Χάρπερ απόλαυσε το απόγευμα μια αναλυτική περιήγηση στους χώρους του Μουσείου της Ακρόπολης με τη σύζυγό του Λορίν. Τη λεπτομερή ξενάγηση στο Μουσείο και την παρουσίαση των γλυπτών και των λοιπών εκθεμάτων στο πρωθυπουργικό ζεύγος έκανε ο ίδιος ο διευθυντής του Μουσείου κ. Δημήτρης Παντερμαλής. Παράλληλα, ο κ. Χάρπερ με τη σύζυγό του -και την υπόλοιπη επίσημη συνοδεία του- επισκέφθηκε την Ακρόπολη, όπου ξεναγήθηκε στα διάφορα σημεία εντός των τειχών με κορυφαία στιγμή την περιήγηση στον Παρθενώνα. Εκεί είχε την ευκαιρία η δημοσιογράφος του CFMB να κάνει την ανταπόκρισή της. Δίνοντας το μικρόφωνο στους προσκεκλημένους, όλοι απάντησαν ότι «τα περνούν πολύ όμορφα». Καμμία ιδιαίτερη μνεία δεν έκαναν οι ελληνικής καταγωγής προσκεκλημένοι του καναδού πρωθυπουργού, όσον αφορά στα προβλήματα της παροικίας, όπως τις περικοπές χρηματοδότησης των ελληνικών σχολείων, και της αναγνώρισης των Σκοπίων ως Μακεδονία, μέσω «διμερών μόνο σχέσεων». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κώστας Μενεγάκης ώς πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο είχε συμμετάσχει στη διαμαρτυρία, που είχε γίνει στην Οτάβα εναντίον αυτής της συμφωνίας, αλλά φέτος εξελέγη βουλευτής με το κόμμα του κ. Χάρπερ, «μας εξήγησε ότι ήταν μόνο στα πλαίσια της διμερούς εμπορικής συμφωνίας» δικαιολόγησε την αλλαγή της στάσης του, ο κ. Μενεγάκης.

Κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Καναδά, ο πρόεδρος της βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, σύμφωνα με την κεντρώα εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, «υποδεχόμενος τον Καναδό πρωθυπουργό, τόνισε ότι είναι μεγάλη χαρά να υποδέχεται τον ηγέτη του Καναδά και τους συνεργάτες του, στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι καλές, αλλά θα καταβάλλουμε προσπάθεια να γίνουν καλύτερες», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά, ενώ σημείωσε πως » η φιλόξενη χώρα υποδέχθηκε τους πολιτικούς πρόσφυγες επί στρατιωτικής δικτατορίας, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο αείμνηστος πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο νυν πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου». Ο Φ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στην παρουσία των αρχαιοελληνικών σπουδών και των εδρών νεοελληνικών σπουδών στα Πανεπιστήμια του Καναδά, προσθέτοντας πως στα ελληνόφωνα σχολεία της χώρας διδάσκονται τα νέα πειραματικά βιβλία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ο πρόεδρος της Βουλής επέδωσε στον Καναδό πρωθυπουργό το χρυσό μετάλλιο του Περικλέους, σύμβολο της εποχής της Δημοκρατίας και του χρυσού αιώνα των Αθηνών.

Απο την πλευρά του, ο Στίβεν Χάρπερ ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή στην Αθήνα, τονίζοντας πως ο Καναδάς έχει 250.000 Έλληνες, από τους οποίους δύο βρίσκονται σήμερα μαζί του και είναι ο υπουργός Τόνι Κλέμεντ και ο νεοεκλεγείς βουλευτής Κώστας Μενεγάκης.

Τo πρωί του Σαββάτου συναντήθηκαν επίσης ο καναδός και ο έλληνας πρωθυπουργός, οι οποίοι συζήτησαν διάφορα θέματα κυρίως οικονομικής φύσης, επικεντρωμένα στην γενικότερη οικονομική κρίση και την ειδικότερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Μετά την πρωϊνή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου, οι δυο ηγέτες έδωσαν συνέντευξη τύπου όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για εθνική συνεννόηση.
Την ελπίδα ότι πολλές πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν στην προσπάθεια για εθνική συνεννόηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του Στίβεν Χάρπερ και την υπογραφή συμφωνίας για την κινητικότητα των νέων των δύο χωρών.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως ελπίζει πως θα «δείξουμε πως όλοι κατανοούμε την κρισιμότητα της στιγμής» ενώ επέκρινε όσους γράφουν καθημερινά για δεινά της Ελλάδας και προφητεύουν τη Δευτέρα Παρουσία. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα ήδη πέτυχε πολλούς στόχους αν και μένουν ακόμη να γίνουν πολλά.
Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως η Ελλάδα έχει πετύχει πολλούς από τους στόχους που έχει θέσει, όπως η μείωση του ελλείμματος και του πληθωρισμού, η αύξηση των εξαγωγών και μία αναμενόμενη καλή τουριστική περίοδος. Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος, που αποτελεί το δρόμο εξόδου από την κρίση. Περί της εθνικής συνεννόησης, είπε πως είναι υψηλής σημασίας, καθώς ισχυροποιεί τη χώρα και αυξάνει την αξιοπιστία της.

Ο Καναδός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα και θα τα καταφέρει να δημιουργήσει μία ακμάζουσα οικονομία.
Ανεξάρτητα από τις ενθαρρυντικές δηλώσεις, οι θέσεις και διακηρύξεις των δυο πρωθυπουργών ήταν μέσα σε ένα κλίμα αλληλοκατανόησης και ηρεμίας, ώστε να μην τρομοκρατηθούν οι «αγορές».

Την Κυριακή είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη των δυο πρωθυπουργών στα Καλάβρυτα, τόπο καταγωγής του διευθυντή επικοινωνιών κ. Δ. Σούδα. Μετά από την επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία έψαλαν καλόγηροι από το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, οι δυο πρωθυπουργοί επισκέφτηκαν το μνημείο των 493 ενήλικων ανδρών και νέων άνω των 14 ετών, τους οποίους εκτέλεσαν οι Γερμανοί στις 13 Δεκ. 1943, ως αντίποινα στις επιδρομές των ελληνικών αντιστασιακών δυνάμεων. Σχετικά με το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων δείτε τη σελίδα http://www.kalavrita.gr/DynSITE/index.php?contentID=29&cMode=vMode&AID=368 . Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και ο παππούς του κ. Δ. Σούδα, για τον οποίο η επίσκεψη ήταν όχι μόνον πολιτική αλλά και προσωπικό προσκύνημα. Στο μνημείο των εκτελεσμένων ο καναδός πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι και περιηγήθηκε το μουσείο με τις φωτογραφίες των εκτελεσθέντων και άλλα μνημειακά αντικείμενα. Η τοπική ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας εκπόνησαν το καλύτερο δυνατό σχέδιο προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν απρόοπτα κατα τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Καναδά ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου..

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Stephen Harper στην Ελλάδα γίνεται μετά τις εκλογές του Καναδά, που του εξασφάλισαν μια απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών (αλλά όχι και ψήφων), μεταξύ των οποίων και δυο ελληνικής καταγωγής, τον κ. Κώστα Μενεγάκη εκλεγέντα στην εκλογική περιοχή του Τορόντο, Richmond Hill και τον κ.Tony Clement, πρώην υπουργό βιομηχανίας και νυν υπουργό οικονομικών και προεδρεύοντα του συμβουλίου Θησαυροφυλακίου, στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, από την εκλογική περιοχή Parry Sound—Muskoka του Ontario.
Στην επίσημη συνοδεία συμπεριλαμβάνονταν εκπρόσωποι οργανισμών της παροικίας συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και τοπικών μέσων ενημέρωσης, εκτός των βουλευτών του και του κ. Δ. Σούδα.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, το μουσείο ήταν σχολείο, το οποίο επιχείρησαν να κάψουν οι Γερμανοί, αφού είχαν κλείσει μέσα τα γυναικόπαιδα. Διαφεύγοντας από τα παράθυρα, οι γυναίκες κατάφεραν να διασωθούν αλλά το σχολείο έγινε παρανάλωμα του πυρός. Τώρα στέκει ως μουσείο, εις μνήμην των εκτελεσθέντων.
(Για περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη του καναδού πρωθυπουργού επισκεφτείτε τη σελίδα http://ioustini.blogspot.com/)

Διαφορετική ήταν η ατμόσφαιρα όμως την Κυριακή 29 Μαΐου στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Με μια πανευρωπαϊκή συνεργασία, μέσω των κοινωνικών διαδικτυακών ιστοσελίδων, παρευρέθηκαν στο Σύνταγμα 80000 πολίτες διαμαρτυρόμενοι για τις ενέργειες της κυβέρνησης που υπέγραψε το μνημόνιο και συνεχίζει την πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2011, οι Financial Times του Λονδίνου αποκάλυπταν ότι η Ευρώπη κινείται προς την κατεύθυνση δημιουργίας κλιμακίου το οποίο θα επιβλέπει και συντονίζει νευραλγικές δημόσιες υπηρεσίες. Ουσιαστικά είναι μια παρέμβαση στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής χώρας. Κανείς δεν θα μάθει αν οι δυο πρωθυπουργοί ήξεραν αυτή την απόφαση της Ευρώπης, όταν επιβεβαίωναν ότι η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση της.

Advertisements