ΙΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ

Στην Κρήτη στο βορειοανατολικό άκρο του Ν. Λασιθίου, στην περιοχή του «Κάβο Σίδερο» υπάρχει μια έκταση 26.000 στρεμμάτων στην οποία προβλέπεται σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.», στην ενότητα τουριστικά θέρετρα υπο σχεδιασμό, να κατασκευασθεί τουριστικό θέρετρο:

«Cavo Sidero Resort, πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάζει η εταιρεία Minoan Group Plc., με έδρα το Λονδίνο. Διά μέσου της θυγατρικής της, Loyalward Ltd., πρόκειται να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση, ετήσιας λειτουργίας, εντός μιας περιοχής περίπου 26.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Σίδερο, στο βορειανατολικό άκρο του Νομού Λασιθίου, στην Κρήτη».

Η συγκεκριμένη έκταση παραχωρήθηκε από την Μονή Τοπλου στην Βρετανική εταιρία για τουριστική εκμετάλλευση. Ωστόσο τόσο η νομιμότητα της σύμβασης παραχώρησης από την Μονή στην Βρετανική εταιρία όσο και η κυριότητα της Μονής επί του συνόλου των 26.000 στρεμμάτων αμφισβητείται από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα:

α) Στις 19/11/2008 εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς με έγγραφό του προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Κρήτης, είχε ζητήσει τη διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων που συνδέονται με την παραχώρηση αυτή, εφόσον, σύμφωνα με την άποψή του, από τη συνολική έκταση των 26.000 στρεμμάτων μόνο 3.400 στρέμματα ανήκαν στη Μονή, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στο Δημόσιο.

β) Την Παρασκευή 15/4/2011 δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης ο ηγούμενος της Μονής Τοπλου και ορισμένοι πραγματογνώμονες δημόσιων υπηρεσιών με την κατηγορία της κακουργηματικής απάτης κατά συρροή σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ο πρώτος, πάντα σε σχέση με την παραχώρηση της Μονής στην Βρετανική εταιρία, ενώ οι πραγματογνώμονες κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στις πράξεις αυτές.

γ) Η έκταση έχει μεταβιβαστεί σε κοινωφελές ίδρυμα, που τελεί υπό την εποπτεία τεσσάρων υπουργείων. Η παραχώρηση της έκτασης στην Βρετανική εταιρεία έγινε με βάση μια σύμβαση που τελεί υπό αναβλητική αίρεση εδώ και 16 χρόνια και με βάση μια έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών της οποίας οι όροι δεν έχουν τηρηθεί και έχει λήξει από το 2000. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως κρατική έγκριση ή συναίνεση για την παραχώρηση της έκτασης σε οποιονδήποτε.

Επιπλέον πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3920/2010), ακυρώνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του τουριστικού οικισμού στην περιοχή. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ΚΥΑ που παρείχε την άδεια «ακυρώθηκε διότι αφ’ ενός δεν προηγήθηκε χωροταξικός σχεδιασμός δευτέρου επιπέδου, αλλά έγινε απ’ ευθείας εφαρμογή διατάξεων και χρήση διαδικασιών του τρίτου σταδίου της ατομικής αδειοδοτήσεως και αφ’ ετέρου, παραβιάστηκαν οι κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου ΧΣΑΑ Κρήτης, που προβλέπουν για την περιοχή ήπια τουριστική εκμετάλλευση».

Από το δημοσίευμα της «Ε» στις 13/4/11 σχετικά με την τουριστική επένδυση στην συγκεριμένη περιοχή αποκαλύπτεται ότι το μέλος του ΔΣ της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» και δικηγόρος Ιωάννης Δρυλλεράκης είναι και νομικός σύμβουλος της Βρετανικής εταρίας Loyalward-Minoan καθώς και άμεση απαντητική επιστολή στις 14/4/11 του Υπουργού Επικρατείας κ. Παμπούκη στην εφημερίδα που ισχυρίζεται ότι ουδέποτε έχει εισηγηθεί ή υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση για το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο

ΣΗΜ.: Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και αποτελούν μέρος κοινοβουλευτικής ερώτησης από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου της Επιτροπής «Περιβάλλοντος, Γεωργίας, Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης» του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.

Advertisements