Υπάρχουν και χειρότερα…

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι φίλοι, έχω απολυθεί, προσληφθεί και ξανά απολυθεί για χριστιανοκομματικές σκοπιμότητες (μια φορά έφτασαν στο σημείο και μου ζήτησαν την ταυτότητα για να επιβεβαιώσουν ότι είμαι χριστιανός ορθόδοξος).
Έχω όμως να πω ότι η ανακοίνωση είναι ασαφής, και κατεβάζει τη διαμάχη στο πολιτικό επίπεδο ενώ θα ήταν καλλίτερα το τμήμα παιδείας να είναι γνώστης της νομοθεσίας και να μπορεί να ενημερώσει πειστικά τους πολίτες, σε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και περισσότερο στην δυνατότητα να συνεχίσει η εκπαιδευτικός να πρσφέρει στο εκπαιδευτικό λειτούργημα.
Αποφάσισε ένας προϊστάμενος να καθαιρέσει τη διευθύντρια!!!!!!!!!!!!!!!!
Αυτή η αυταρχική, πατερναλιστική αντίληψη διοίκησης σε ένα χώρο όπου οι σύγχρονες παιδοκεντρικές παιδαγωγικές απαιτούν άλλες μέθοδες, ένας προϊστάμενος καθαιρεί μια εκπαιδευτικό από μια θέση που είναι ένα κομμάτι της καριέρας της. Φανταστείτε έναν μαθητή να φτάσει στην Γ’ Λυκείου και ο διευθυντής να φροντίσει να μην τελειώσει το Λύκειο. Έτσι απλά.
Σε μια συνέντευξή του, ο κ. Νότης Σφακιανάκης εξήγησε ότι σταμάτησε στην 1η ή 2η γυμνασίου το σχολείο γιατί ο καθηγητής τον χτύπησε άδικα.
Αυτό το συνεχές ράπισμα του προϊσταμένου με στόχο την καταστολή, ρέει μέσα στην κοινωνίας μας. Αντί η αίσθηση της ελευθερίας και της επαναστατικότητας να διοχετεύεται στη διαλεκτική επίλυση των προβλημάτων για να υπάρξει σύνθεση, διαχέεται στο άπειρο του κενού και αντικαθίσταται με το κράτος και τη βία, οδηγώντας στην πόλωση.
Γι αυτό πιστεύω ότι η ανακοίνωση είναι χλιαρή, χωρίς έτσι να ενισχύει το δίκαιο ενός ή μιας υπαλλήλου.
Η περίπτωση της Πρωτονοταρίου δείχνει αυτό το σύνδρομο της πατερναλιστικής συμπεριφοράς. Αν ο προϊστάμενος είχε κατά συνείδηση κρίνει ότι παραβιάζεται το παιδαγωγικό έργο και το σχολείο, δηλαδή η ζωή μέσα σε αυτόν τον χώρο έχει υποστεί ή πρόκειται να υποστεί φθορά, θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι του ενός προϊστάμενοι που να κρίνουν μια διευθύντρια. Δεν θα έπρεπε να είναι προκαθορισμένα τα όρια λειτουργίας μιας διευθύντριας; και σε τελική ανάλυση πως γίνονται οι διορισμοί διευθυντών/ριών (αν και έχω κάποια ιδέα, δεν είναι ξεκάθαρη όμως);
Αυτές είναι οι αντιφάσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, που είναι δεμένο στη χριστιανοπρεπή παιδαγωγική της ύπαρξης ενός μικρού ή μεγαλύτερου παντοκράτωρα.

29/04/2010
Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ για την πολιτική δίωξη της εκπαιδευτικού Βασιλειάδου Σοφίας
Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ καταγγέλλει την πολιτική, κατά βάση, δίωξη την οποία υφίσταται από τον Νοέμβριο του 2009 ως σήμερα η εκπαιδευτικός Βασιλειάδου Σοφία με κατάληξη την πρόσφατη, λίγο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, αυθαίρετη καθαίρεση της από τη θέση της διευθύντριας του 2ου ΓΕΛ Θερμαϊκού, με απόφαση του προϊσταμένου του 3ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Το «αμάρτημά» της είναι ότι χρησιμοποίησε το αναφαίρετο, συνταγματικό της δικαίωμα να συμμετέχει ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Ας μας απαντήσει ευθέως η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, κι ας αφήσει τις νομικίστικες υπεκφυγές: Παραβιάζονται ή όχι τα συνταγματικά δικαιώματα της συναδέλφου; Πρόκειται ή όχι για πολιτική δίωξη και δυσμενή διάκριση εις βάρος της;

Ζητάμε από την Υπουργό Παιδείας να ακυρώσει την απόφαση του Προϊσταμένου του Τρίτου Γραφείου Δ.Ε Ανατ. Θεσσαλονίκης ως παράνομη και μη δημοκρατική.

Η δίωξη της καθηγήτριας Βασιλειάδου Σοφίας, αφορά όλους τους εργαζόμενους και η υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων των Δημοσίων Υπαλλήλων αποτελεί ζήτημα αρχής για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Καλούμε τα Δ.Σ της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ, να σταθούν στο πλευρό της καθηγήτριας Βασιλειάδου Σοφίας.

Τμήμα Παιδείας

Advertisements