Είναι αναγκαία η ενώση ΕΚΜ και ΕΟΚΛ

Η τελευταία γεν. συνέλευση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Λαβαλ (ΕΟΚΛ), 30χλμ βόρεια της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλ (ΕΚΜ), επιβεβαίωσε όχι μόνο τα ενθαρρυντικά λόγια της γενικής προξένου για την ένωση των δύο κοινοτήτων (με την Ελληνική Κοινότητα Μοντρεάλ) αλλά και τους αγώνες, του πρώην προέδρου κ. Βασίλη Κατσαμπάνη, ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο υπογραφής πρωτοκόλλου για την ένωση των δύο Κοινοτήτων. Τότε οι προεκκλησιαστικοί κορόιδευαν την πρωτοβουλία αυτή, προφανώς για να μην αστικοποιηθεί και η κοινότητα του Λαβάλ και φύγει από τα χέρια της Μητρόπολης, όπως έχει γίνει σε ένα μεγάλο βαθμό, με την ΕΚΜ.
 
Εκκμεταλλευόμενη τη φθορά που έχει προκληθεί, κυρίως από άτομα που έχουν εξουσιομανία, η οποία και τους στρέφει εναντίον της Μητρόπολης σε προσωπικό επίεπδο και όχι θεσμικό, και έχει απογοητεύσει την πλειοψηφία των ομογενών επειδή δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την αστικοποίηση της κοινότητας, την παραίτηση από το διοικητικό σκέλος των ενοριών, και την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Μητρόπολη, η Μητρόπολη προτείνει να αναλάβει τα χρέη της ΕΟΚΛ και να της δοθούν τα οικόπεδα, οι εκκλησίες και το σχολείο (πράγμα που όπως είπε ο πρόεδρος, σημαίνει τη διάλυση της Κοινότητας, εφόσον αυτά είναι όλα τα περιουσιακό στοιχεία που έχει).
 
Στη γ.σ. παρευρέθηκαν 86 άτομα (πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2007) και άρχισε με μια περίπου ώρα καθυστέρηση. Με το ζόρι δημιουργήθηκε η εξελεγκτική επιτροπή, μια επιτροπή ανύπαρκτη τα τελευταία πέντε χρόνια που σημαίνει ότι δεν είχε γίνει έλεγχος των οικονομικών κατά την περίοδο αυτή.
 
Τον οικονομικό απολογισμό έκανε αντί του ταμία η λογίστρια κ. Ανησίμωφ. Η κ. Ανησίμωφ είναι κόρη του ομώνυμου λογιστή ο οποίος διετέλεσε αξιωματούχος του Δ.Σ. και έχει στενές σχέσεις με τον Μητροπολίτη. Ο απολογισμός κρίθηκε ελλειπής, με πολλά κενά, κυρίως γύρω από τα οικονομικά του ημερήσιου κοινοτικού σχολείου "Δημοσθένης", το οποίο αυξάνει τα έξοδά του ενώ μειώνεται ο αριθμός των μαθητών και κατ’ επέκταση τα έσοδα του (κατά περίπου 80 000$).
Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο να μετατρέπονται οι οργανισμοί, σε αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης μερικών κλειστών ομάδων, για την προώθηση των προσωπικών τους συμφερόντων, χωρίς να μπαίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση της παροικίας και το άνοιγμα των οργανισμών ώστε να μπορούν να συμβάλουν στη λήψη των αποφάσεων όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπάροικοι.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας, το γαλλικό σχολικό συμβούλιο του Λαβάλ έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει το συμβόλαιο με την κοινότητα μετά τον Ιούνιο 2008. Αυτό βέβαια, αν δεν ανατραπεί από κάποια άλλη απόφαση (η κυβέρνηση έχει αναθέσει την υπόθεση των ελληνικών κοινοτικών σχολείων "Δημοσθένης" & "Σωκράτης" σε μια επιτροπή που μελετά το θέμα), σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις για τη νέα σχολική χρονιά 2008-2009.
Το μόνο ενθαρρυντικό μήνυμα ήταν η χωρίς πρόβλημα λειτουργία του σχολείου Άγ. Νικόλαος, το οποίο είναι το Σαββατιανό σχολείο της Κοινότητας, το οποίο δεν εξαρτάται από ξένες χρηματοδοτήσεις και έχει περιορισμένα έξοδα..
 
Την επιβεβαίωση της εξουσιομανίας ήρθε να δώσει η είδηση ότι η Κοινότητα πλήρωσε αποζημιώσεις ύψους 14 000$ για έναν πρώην εκπαιδευτικό, και 20 000$ για την απόλυση πρώην διευθυντή, αποτέλεσμα προσωπικών διαφορών παρά ουσιαστικών λόγων.
 
Αν και η περιοχή του Λαβάλ είναι η πλέον πυκνοκατοικημένη από το ελληνικό στοιχείο, σε σχέση με άλλες περιοχές, τα έσοδα έφτασαν μόλις τις 15 000$ από το ετήσιο πανηγύρι, και μόλις 23 000$ από το ραδιομαραθώνιο. Μια ακόμη ένδειξη την άρνηση της παροικίας να προσφέρει για μη αναγκαίες υπηρεσίες.
 
Σε σύγκρουση οδηγήθηκε η συζήτηση για την εξεύρεση πόρων. Το δ.σ. ζήτησε να πηγαίνει ο 2ος δίσκος των εκκλησιών στα σχολεία αντί στις φιλοπτώχους. Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη ιερ. Βασίλειος με συμπεριφορά αγενή, χτύπησε τα χέρια του στο τραπέζι και δήλωσε κοφτά πως "δεν θα πάρετε τα λεφτά από το κερί της γριάς, να τα δώσετε στα σχολεία. Οι γονείς που είναι;" Βέβαια είναι γνωστό ότι οι γονείς πηγαίνουν στην εκκλησία και όχι μόνο οι γριές, αν και αυτές είναι γιαγιάδες κάποιων μαθητών.
 
Αυτή η αξεκαθάριστη σχέση , όσον αφορά στο ποιος τέλος πάντων διοικεί και τί, επιβάλλει την άμεση ένωση των δύο κοινοτήτων και την αυτονόμιση της διοικητικής λειτουργίας των ενοριών, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι υπό τη διοίκηση της Μητρόπολης, και έτσι πρέπει.
 
Οι εκλογές για το νέο Δ.Σ. θα πραγματοποιηθούν στις 4 Φεβρουαρίου μετά από πρόταση του κ. Τσινάλη (ο κ. Τσινάλης είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΜ).
Εφορευτική Επιτροπή: Γ. Αδαμόπουλος, κ. Πλακάκης, κ. Ν. Τεντόπουλος, Ελ. Τσινάλη, κ. Τσόκανος.
Εξελεγκτική Επιτροπή: κ. Αντωνόπουλος, κ. Μυλωνόπουλος, κ. Παπαδημητρίου,  κ. Χαρμπίλας, κ. Η. Χονδρονικόλας.
Πρόεδρος γ.σ.: κ. Γερόπαπας
Γραμματέας γ.σ. κ. Ν. Τεντόπουλος (ο κ. Ν. Τεντόπουλος είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος για την εκπαίδευση).
Advertisements